Evenimentul Zilei > Social > Pe bucureșteni îi așteaptă o iarnă grea. Ce se întâmplă cu rețeaua de termoficare
Pe bucureșteni îi așteaptă o iarnă grea. Ce se întâmplă cu rețeaua de termoficare

Pe bucureșteni îi așteaptă o iarnă grea. Ce se întâmplă cu rețeaua de termoficare

Pierderile din rețeaua de termoficare s-au triplat în ultimii 4 ani și sistemul învechit nu face față scăderii bruște a temperaturii se arată într-un comunicat transmis miercuri de compania Elcen.

 

Compania spune că se confruntă cu probleme tehnice majore și din lipsa investițiilor în modernizarea rețelei este foarte problematic să asigure alimentarea normală cu apă caldă și căldură

„Scăderea bruscă a temperaturilor exterioare din ultimele zile a generat presiune suplimentară asupra sistemului de încălzire învechit și degradat care se confruntă deja cu misiunea extrem de dificilă de a face față problemelor tehnice majore determinate de lipsa de investiții în modernizare. Ca urmare a acestor probleme, sistemul nu beneficiază de flexibilitatea necesară care să ii permită adaptarea rapidă la modificări bruște ale condițiilor meteo exterioare”, scrie în comunicatul transmis miercuri de Elcen.

Potrivit reprezentanților companiei, s-a atras atenția în repetate rânduri asupra faptului că nerealizarea la timp a lucrărilor de reparații și modernizare a dus la o degradare constantă a sistemului și la o creștere explozivă a pierderilor în rețea. Astfel, conform Elcen, pierderile s-au dublat în 2020 față de 2019 și s-au triplat față de 2016.

„Mai mult decât atât, presiunea din conducte a scăzut progresiv în ultimii ani, astfel că în aceste moment, rețeaua nu are capacitatea tehnică de a prelua presiuni mai mari, întrucât există un risc semnificativ de spargere a conductelor. Totodată, criza pandemică determinată de propagarea virusului SAR-CoV2 în toate sectoarele de activitate, a fost, de asemenea, un factor ce a contribuit la întârzierea implementării lucrărilor de reparații și modernizare”, mai scrie în comunicatul Elcen.

Conform celor scrise în comunicat, parametrii de funcționare se vor îmbunătăți gradual, „astfel că în următoarea perioadă se va constata o revenire ce va permite livrarea agentului termic în condiții corespunzătoare”.

Primarul general ne explică că în ultimele zile a fost o „situație mai grea”

Și primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri că în ultimele zile a existat o „situaţie mai grea” a sistemului de termoficare, din cauza scăderii bruşte a temperaturii.

„Pentru că a fost o diferenţă mare de temperatură în jos, iar pentru că reţeaua este aşa cum este, nu se poate opera cu schimbări mari de presiune, pentru că ar plesni mult mai mult decât plesneşte în mod curent. Ritmul în care a fost crescută presiunea a fost mai mic şi mulţi bucureşteni au avut de suferit. Nu este ceva ce se va întâmpla. O să avem avarii în iarna asta, dar nu în felul în care le-am avut în ultimele trei zile”, promite Nicușor Dan.