Evenimentul Zilei > Actualitate > PDL nu mai ştie pe unde să scoată TVA-ul redus
PDL nu mai ştie pe unde să scoată TVA-ul redus

PDL nu mai ştie pe unde să scoată TVA-ul redus

Haos după "greşeala" scăderii TVA: PDL vrea să abroge legea, Botiş spune că guvernul trebuie să o aplice, Fruzăverde - că e singurul lucru bun făcut de parlament.

Degringoladă în tabăra PDL după ce deputaţii partidului în frunte cu miniştrii (Gheorghe Ialomiţianu, Ioan Botiş, Elena Udrea, Laszlo Borbely, Gabriel Oprea, Valeriu Tabără şi Valerian Vreme) i-au aruncat un cartof fierbinte în braţe lui Emil Boc exact în ziua în care FMI a sosit la Bucureşti: reducerea TVA la alimentele de bază la 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

"Legile au fost votate din greşeală", a sărit, ieri, primul liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, care este responsabil de indicaţia de a vota "pentru" cele două acte normative. Soluţia pentru remedierea situaţiei: două iniţiative depuse rapid de democrat- liberali care să abroge prevederile votate cu o zi înainte în unanimitate.

"Am depus iniţiativele în regim de urgenţă. Le vom susţine cât mai repede astfel încât legile să nu intre în forţă. (…) La pensii e o iniţiativă a unui coleg de-al nostru (PDL-istul Mircea Giurgiu – n.r.) care a şi spus în plen că şi-o retrage", a încercat el să dreagă busuiocul. Optimismul lui Toader este însă contrazis de UDMR şi UNPR. Deputatul Mate Andras Levente a susţinut că deputaţii Uniunii au votat reducerea TVA în cunoştinţă de cauză.

Acelaşi lucru îl susţine şi deputatul Eugen Nicolicea de la UNPR, care spune că votul independenţilor a fost motivat şi de faptul că a sesizat la ceilalţi parlamentari o atitudine similară. "Şi ca să vă spun cinstit, noi aveam în discuţie o propunere legislativă pentru returnarea de TVA. (…) Chiar am fost puţin intrigraţi că au decis reducerea TVA la 5 %, fără să ia în discuţie propunerea noastră", a spus Nicolicea, la Realitatea TV.
Frunzăverde: sunt mândru de deputaţii PDL

Cum nu era suficient că a votat cele două proiecte pe care guvernul nu le susţine, ministrul muncii, Ioan Botiş, a susţinut ieri că executivul ar trebui să aplice cele două legi. "Parlamentul a decis, noi suntem executiv şi trebuie să punem în aplicare legile", a spus el. De la Caraş-Severin, vicele PDL Sorin Frunzăverde a intervenit şi el: "E primul lucru bun pe care legislativul îl face pentru români. Sunt mândru de deputaţii PDL".

Marko anticipează "o altă măsură nepopulară"

De la Palatul Victoria lucrurile nu se văd tocmai roz. "În acest moment legea e votată. Dacă rămâne aşa se creează o lipsă şi trebuie să luăm bani din altă parte. Nu la reduceri de pensii sau salarii mă refer, dar trebuie să luăm de undeva. Parlamentul a votat o măsură populară, guvernul e nevoit să ia o măsură nepopulară, e o problemă", a declarat pentru EVZ vicepremierul Marko Bela.

1.953 de milioane de lei
ar fi gaura în bugetul pe 2010 pe care ar face-o aplicarea unui TVA redus la alimentele de bază