Totodată, acesta îi acuză pe intelectuali pentru maniera tristă în care își evocă public cugetările și îl ia în vizor pe Andrei Pleșu.

”Domnul Pleșu ar fi putut să scrie despre cum să maximizăm fericirea la români, însă domnul Pleșu este supărat tot timpul. Dacă nu-l înjură pe Hoandră, îl înjură pe Rareș Bogdan, dacă nu-l înjură pe Rareș Bogdan, o înjură pe Denise Rifai, ca să mă rezum doar la cei de la Realitatea care au fost înjurați de către un domn Pleșu foarte talentat, dar care nu are acționează precum un filosof. Un filosof propune sisteme spre dezbatere publică, care chiar dacă nu sunt înțelese imediat, ele prin dezbatere pot să ducă la anumite acțiuni în societate", a spus Gușă.

"Nu avem pe nimeni care să ne spună, spre exemplu: ‘aveți un mare brand în România, handbalul feminin. Aveți cea mai bună jucătoare de handbal din lume. De ce nu investiți în asta?’. Nu văd astfel de dezbateri. Noi în continuare chestionăm treaba cu casa președintelui. Am înțeles că Varujan Vosganian a declanșat astăzi o acțiune de verificare a averii lui Klaus Iohannis, riscând să facă o mea culpa, apropo de propriul dosar, care a fost blocat în Parlament printr-un vot al unei majorități vinovate. Și atunci, orice fel de acțiune este lovită de nulitate, pentru că doar cei nechemați vin să facă lucruri care nu sunt utile din punct de vedere social. Nu poți dezvolta o țară gândindu-te tot timpul doar la rău, ascunzându-ți vinovăția personală. Că te numești Iliescu, că te numești Băsescu, tu îți continui activitatea în politică, vrei să ieși cu picioarele înainte, dar fiind preocupat să nu cumva să te găsească cineva până ajungi să pui mâinile pe piept. Ori asta este chinuitor și pentru societate, pentru că oamenii aceștia au o umbră mare asupra societății și influențează, vrând, nevrând, prin această poziție de oameni vinovați, care nu știu și nu au știut să aducă pacea și construcția în România", a continuat acesta.

Gușă a mai spus că cea mai mare frică din plan european din acest moment se referă o potențială destrămare a Uniunii Europene: "Repet, sunt sub impresia unor editoriale scrise în ziarele internaționale și care toate își pun problema într-un mod extrem de acut despre viitorul imediat al națiunilor lor, al marilor companii autohtone pe care le au, la urma urmei  a concetățenilor și a oamenilor care nu doresc să adjudece atât de ușor un insucces. Pentru că marea spaimă care este prezentă acum în Europa, și mai ales în Germania, este cea legată de destrămarea UE sau de reformatarea ei într-o poziție care nu mai este sigur că va putea aduce un echilibtru și nici măcar pacea. Pentru că pacea astăzi se discută în termeni geoeconomici, atunci când marile companii pot să se înțeleagă și nu generează războaie subterane".

De asemeea, Cozmin Gușă a explicat că, în România, oamenii aflați în fruntea țării iau anumite decizii bazate pe o frică generat de un șantaj maximal din partea unor instituții ale statului.

"Investițiile statului în sport îi obligă pe cei din alte federații, din alte țări, să reprezinte statul în calitatea lor de ambasadori, în funcție de sportul pe care îl coordonează. Și nu e un secret că în țările puternice, astăzi vorbind despre Germania, acești președinți de federații de sport își fac treaba foarte bine, având sarcini precise din partea statului, fără să fie o rușine și fără să-i catalogheze nimeni drept securiști, așa cum se întâmplă în România. De ce există această obsesie în România? Pentru că a fost și o practică a unor instituții ale statului care au moștenit Securitatea și a unor oameni care au trăit în acea mentalitate să facă anumite lucruri pentru țara lor doar în urma șantajului. Adică ‘dacă nu faci asta, te spun! Dacă nu faci asta, te leg’. Și atunci frica a dominat relaționarea unor personalități publice din România, că tot vorbeam de Andrei Pleșu mai devreme, cu instituțiile statului", a declarat consultantul politic.