„Mulţumim celor care aţi venit şi aţi participat la Sfânta Liturghie. Îi felicităm pe toţi cei care poartă mască şi păstrează distanţa. În aceste zile, este foarte important să continuăm să împlinim recomandările date de medici, deoarece numărul infectărilor cu acest virus foarte viclean, care când se retrage, când revine, au crescut. De aceea, trebuie în continuare să fim foarte prudenţi”, a spus Patriarhul Daniel, la finalul slujbei, potrivit basilica.ro.

Înaltul ierarh ortodox a afirmat că „sănătatea este un dar de la Dumnezeu, dar noi avem datoria să o păstrăm şi aceasta înseamnă că darul trebuie păstrat şi cultivat şi recuperat atunci când îl pierdem”.

„Biserica este instituţia care se roagă cel mai mult pentru sănătatea şi mântuirea oamenilor. În general, toate rugăciunile se rezumă la această cerere: ne rugăm pentru sănătatea şi mântuirea tuturor celor care cred în Hristos, dar şi pentru sănătatea şi mântuirea tuturor oamenilor”, a mai afirmat Patriarhul Daniel.

În omilia la slujba Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, oficiată împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, Patriarhul a accentuat că sfinţii prăznuiţi pe 29 iunie ne învaţă să mărturisim dreapta credinţă; să fim iubitori de Hristos cu multă dăruire de sine; să iubim Biserica lui Hristos, să o apărăm şi să o iubim prin cuvânt şi faptă şi mai ales prin venirea la slujbe şi prin împlinirea voii lui Dumnezeu în viaţa noastră; să fim şi noi propovăduitori ai credinţei ortodoxe şi să ne bucurăm de bucuria Duhului Sfânt.

Patriarhul Daniel i-a felicitat pe toţi cei care îşi sărbătoresc luni ziua onomastică.

„Felicităm pe toţi cei care poartă numele de Petru, Petra, Petrică, Petrişor şi alte derivate şi pe toţi cei care poartă numele de Pavel, Paul, Paula şi derivate, dorindu-le ani mulţi cu sănătate şi ajutor de la Dumnezeu şi să fie mărturisitori ai credinţei şi împlinitori ai faptelor credinţei”, a urat Patriarhul.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi împreună în calendarul creştin ortodox la 29 iunie.

După Pogorârea Duhului Sfânt, Sfântul Petru, cu nespusă râvnă şi cu putere de sus, lepădând frica şi aruncând vălul îndoielii, a fost cel dintâi care a vestit poporului iudeu pe Iisus Hristos, Cel răstignit şi Înviat (Faptele Sfinţilor Apostolilor, cap. 2). Sfântul Petru a suferit moartea martirică la Roma.

Sfântul Apostol Pavel s-a născut în Tars, din familie de evrei, părinţii săi fiind cetăţeni romani. A făcut studii religioase la Ierusalim.

Saul, numele său dinainte de botez, era un zelos apărător al Legii Vechi şi aprig prigonitor al Bisericii lui Hristos. După convertirea de pe drumul Damascului, Sfântul Apostol Pavel a propovăduit cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos în timpul celor trei călătorii misionare ale sale, atât printre cei de un neam cu el, dar mai ales printre cei de alt neam: în Grecia, Atena, Corint, Asia, Macedonia până la Roma.

De aceea, Sfântul Pavel a fost numit „Apostol al Neamurilor”. A fost martirizat la Roma prin tăierea capului, în aceiaşi zi cu Sfântul Apostol Petru, în 29 iunie 67.