Într-o scrisoare în limba engleză, adresată Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu, Patriarhul Ierusalimului Teofil îl invită pe acesta și pe ceilalți Întâi-Stătători ai Bisericilor Ortodoxe la o „întâlnire frățească întru iubire” care să aibă loc în Iordania.

Scrisoarea (care evită să folosească termeni precum „sinaxă” sau „sinod” pentru a nu crea tensiuni suplimentare în lumea ortodoxă și a nu putea fi acuzată că încalcă canoanele, luând o inițiativă peste capul Patriarhului Constantinopolului) este datată 11 decembrie 2019 și vine după ce Patriarhul Ierusalimului evocase posibilitatea unei astfel de întâlniri cu câteva săptămâni înainte, în noiembrie, cu prilejul vizitei sale la Moscova. Cu acea ocazie, Teofil a avut o întâlnire în trei, cu Vladimir Putin și cu Patriarhul Kirill al Rusiei.

„Pentru restabilirea păcii”, scrie Teofil în scrisoarea către capii Ortodoxiei, această „întâlnire frățească întru iubire” ar urma să se desfășoare la Amman, la sfârșitul lunii februarie.

În scrisoarea dată publicității abia pe 3 ianuarie de către Orthodoxia.info, după ce amintește locul important al Patriarhiei Ierusalimului în Țara Sfântă și intervențiile sale în favoarea menținerii păcii în regiune, Patriarhul Teofil spune că a decis să construiască o punte între Bisericile ortodoxe surori, astfel încât acestea să poată rămâne unite în fața încercărilor actuale.

„Așa cum a fost întotdeauna cazul în trecut și în cursul diferitelor momente ale istoriei Bisericii, Patriarhia Ierusalimului, gardian al Bisericii Învierii și al Mormântului Domnului Nostru Iisus Hristos, construiește o punte pentru ca Bisericile ortodoxe surori să poată călători împreună și să rămână unite în aceste vremuri foarte grele”, scrie Patriarhul Teofil în scrisoarea sa.

Deși, de facto, el trece peste capul Patriarhiei Ecumenice, prin inițiativa de a convoca o sinaxă a primaților ortodocși, Teofil i se adresează foarte prevenitor lui Bartolomeu: „Rămânând credincioși sfintelor canoane ale Bisericii, respectăm și susținem rolul, poziția și statutul Patriarhiei Ecumenice și privilegiul vârstei Sanctității Voastre, iubite frate întru Hristos”.

Demersurile Patriarhiei Ierusalimului pentru un Sinod Pan-ortodox al reconcilierii au fost până acum ținute în mare taină. În ciuda importanței inițiativei sale, Patriarhul Teofil nu a făcut nici o declarație publică, nici nu a emis un comunicat de presă.

Întrebat asupra intențiilor Patriarhiei Ierusalimului, secretarul șef al Sfântului Sinod, arhiepiscopul Aristarh de Konstantini, a declarat că nu poate face declarații fără binecuvântarea patriarhului său.

În ultimii ani, au apărut falii importante în lumea ortodoxă: după ce Moscova a boicotat Marele Sinod din Creta, din 2016, acordarea de către Patriarhia Ecumenică a autocefaliei pentru Biserica Ucrainei și ruperea acesteia de Rusia a adâncit ruptura dintre Constantinopol și Moscova.

Te-ar putea interesa și: