Multe dintre aceste suplimente – inclusive acelea bazate pe varză, fibre şi extracte din plante – nu sunt cu nimic mai bune decât un analgezic de duzină în procesul de slăbire, susţin cercetătorii de la universităţile Exeter şi Plymouth.

Un studiu separat, desfăşurat în Germania susţine afirmaţia colegilor britanici care au analizat efectele  produse de mai multe produse deja célèbre pentru capacitatea lor de a arde grăsimi, precum extractul de eucalipt, bitterul de portocale, calciul, coniacul glucomannan, chitosanul ( despre care se spune că are o mare capacitate de abosrbţie a grăsimii), Chromiumul Picolinat  (vândut ca produs care taie pofta de mâncare) şi ceaiul verde.

“Cercetările noastre nu ne-au oferit suficiente date care să confirme că suplimentele alimentare ajută la pierderea în greutate”, este una dintre concluziile specialiştilor, prezentate în cadrul Conferinţei Internaţionale a Obezităţii, susţinute la Stockholm.

“O varietate de produse pe bază de plante sau suplimente nutritive sunt promovate ca ideale pentru scăderea masei corporale. În timp ce medicamentele se slăbit trebuie să îşi demonstreze eficienţa înainte de a le fi aprobată vânzarea pe poiaţă, în cazul suplimentelor nutritive această cerinţă nu trebuie îndeplinită, astfel că sunt foarte puţine produse în această a doua categorie care au fost supuse testului eficienţei”, mai spun cercetătorii.