Evenimentul Zilei > Social > Pași importanți pentru decontarea navetei elevilor. Ministrul Educației: Guvernul pregătește o OUG
Pași importanți pentru decontarea navetei elevilor. Ministrul Educației: Guvernul pregătește o OUG

Pași importanți pentru decontarea navetei elevilor. Ministrul Educației: Guvernul pregătește o OUG

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care să permită tuturor elevilor să beneficieze de transport gratuit. Oficialii consideră că naveta poate face diferența în direcția creșterii ratei de participare a elevilor la școală.

Pași importanți pentru decontarea navetei elevilor! Naveta elevilor nu poate fi decontată în acest moment, întrucât face obiectul unei legi privind transportul nereglementat. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vede într-o.OUG rezolvarea acestei probleme delicate. Naveta poate face diferența între participarea sau neparticiparea la ore a unui elev.

Cîmpeanu a precizat, marți, la Antena 3, că toți elevii beneficiază de gratuitatea integrală a transportului. Însă cei care fac naveta sunt, deocamdată, puși într-o situație de dificultate. Pentru aceștia Guvernul pregătește o ordonanță de urgență.

Sumele decontabile pentru navetă sunt prevăzute deja în bugetul Ministerului Educației

„Naveta face obiectul legii 226, care nu a putut fi pusă în aplicare pentru că se referă la transportul nereglementat și dacă este nereglementat este greu să îl introduci în cadrul legal (…), deci nu poate fi decontat. Avem în lucru în acest moment o OUG care să reglementeze naveta elevilor în regim de urgență pentru care sumele sunt deja prevăzute în bugetul Ministerului Educației”, a spus Sorin Cîmpeanu.

În proiectul de buget, Ministerul Educației a inclus suma de 100 de milioane de lei, bani ce pot fi utilizați imediat ce bugetul va fi aprobat.

„Ne dorim clarificarea acestei chestiuni pentru a nu se întârzia decontarea efectivă a navetei elevilor, pentru că este un element extrem de important. Pentru foarte mulți dintre ei această posibilitate de decontare face diferența între a putea merge la școală și a nu putea merge la școală. Sumele există în buget, gratuitatea este totală. Este vorba de o procedură care să coreleze cu legea această posibilitate de decont. Noi avem în atenție cu maximă urgență pentru a putea deconta de îndată ce legea bugetului va fi aprobată”, a mai spus Cîmpeanu.

Pași importanți pentru decontarea navetei elevilor! Elevii vor avea gratuitate integrală

Dacă elevii vor primi gratuitate la transport, studenții vor beneficia doar de reducere. Premierul Florin Cîțu a anunțat recent că studenții vor avea doar 50% reducere la transportul cu trenul. Liberalul a dat exemple din alte țări europene, care nu acordă gratuitate. Cîțu a oferit și mai multe exemple în acest sens, enumerând câteva țări din Europa și reducerile la transport aferente.