Editura Evenimentul si Capital

Asociația Elevilor Constanța se războiește în instanță cu Ministerul Educației: “România este pe locul 26, în Europa, la abandonul școlar. Ministerul își bate joc de elevi”

Autor: | | 4 Comentarii | 365 Vizualizari

Creșterea abandonului școlar în România, pe fondul nedecontării intergale a navetei, precum și manualele școlare plătite de elevii din anii terminali de liceu, sunt principalele nemulțumiri ale Asociației Elevilor din Constanța la adresa Ministerului Educației. Elevii constănțeni au dat în judecată Ministerul Educației, fiind deciși să se adreseze Inaltei Curți de Casație și Justiție, Avocatului Poporului, dar și Parlamentului, cerând respectarea legii care asigură un învățământ gratuit.

Potrivit statisticilor Eurostat, în România abandonul școlar a ajuns, în 2014, la 18,4%, situându-se pe locul 26 în Uniunea Europeană. O problemă stringentă care a dus la creșterea abandonului școlar este decontarea parțială a navetei, conform Asociației Elevilor din Constanța. “Un paradox în România este că ne-am asumat prin strategia Europa 2020 să reducem abandonul școlar la 11,4%, dar la noi, în schimb, s-au luat măsuri pentru a crește abandonul școlar. Într-un an de zile, de când a fost plafonată naveta elevilor, abandonul școlar a crescut cu un procent. Ministerul Educației își bate joc de elevi, nedorind să deconteze integral naveta”, a explicat, astăzi, într-o conferință de presă, președintele Asociației Elevilor din Constanța, Alexandru Manda.

Elevii constănțeni au atacat la Curtea de Apel Constanța prevederea din Ordonanța de Guvern 29/2013, cerând sesizarea Curții Constituționale. “Cererea ne-a fost respinsă pe motiv că nu aveam o procedură prealabilă chiar dacă legea spune, clar, că nu este necesară pentru ordonanțe. Practic și-a bătut joc atât de noi cât și de elevii din județul Constanța. Imediat ce vom primi motivarea instanței vom face recurs la ÎCCJ și vom cere sesizarea Curții Constituționale cu privire la excepția de neconstituționalitate a nedecontării integrale a navetei. De asemenea ne vom adresa Avocatului Poporului și vom continua demersurile în Parlament pentru abrogarea articolului 15 din Ordonanța 29/2013 și decontarea integrală a navetei”, spune Alexandru Manda.

Asociația Elevilor din Constanța își propune să dea în judecată Ministerul Educației și pentru că îi obligă pe elevii din clasele superioare să-și plătească manualele școlare, decontându-le doar 55 de lei. Impactul financiar ar fi de 75 milioane de lei, anual, dar Ministerul Educației ar fi invocat lipsa fondurilor. “Vom cere respectarea legii care spune că elevii beneficiază de manuale școlare gratuite pe tot parcursul învățământului. În cazul în care, până în luna februarie, nu vor oferi manuale la clasele a XI a și a XII a, vom acționa”, avertizează Alexandru Manda. Mulți copii nu își decontează acei 55 de lei pentru că din suma asta nu poți acoperi nici măcar două manuale, potrivit Roxanei Chirițoiu, elevă din Mangalia.

Cine este si cum arata fosta sotie a lui Florian Walter! E o fosta vedeta TV! De ce au divortat cei doi

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI