Liderul extremist din Franța, Marine Le Pen a transmis un mesaj: "Felicitări prietenilor mei de la Vox, care în această seară au obținut un rezultat semnificativ pentru o mișcare atât de tânără și dinamică". 

Partidul Socialist a condus Andaluzia timp de 36 de ani. Ieri, a obţinut 33 de locuri, dar nu este suficient pentru o majoritate, chiar și cu alți aliați de stânga.

Regiunea sudică a Andaluziei – comunitate autonomă spaniolă compusă din provinciile Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jáen, Málaga și Sevilla  – este cea mai populată din Spania. Are o rată ridicată a șomajului și este principalul punct de sosire în Spania pentru migranții care traversează Marea Mediterană.  Rezultatul regional este un obstacol major pentru noul prim-ministru al Spaniei, Pedro Sanchez. Acesta este primul său test în sondaje de la venirea sa la putere.
  
Cine este partidul  Vox? 

Fondat în 2014, partidul s-a străduit să aibă un impact asupra peisajului politic al Spaniei.  Vox a fost perceput drept extremist și populist, anti-imigrant și anti-islamist, dar liderul său, Santiago Abascal, consideră că sunt "în pas cu ceea ce cred milioane de spanioli". Liderii săi resping eticheta de extremă dreaptă, insistând că este vorba de o "extremă  de necesitate", mai degrabă decât de extremism.  Partidul își propune să "facă din nou Spania mare", iar criticii le-au descris ideologia ca o revenire la dictatura lui Francisco Franco  – general și om politic spaniol, conducător absolut al Spaniei între 1939 și 1975. A ajuns la putere în urma unui sângeros război civil împotriva republicanilor.