Evenimentul Zilei > International > Partidele istorice sunt eliminate, până în acest moment, din turul doi al prezidențialelor | Cronici pariziene cu Marcela Feraru
Partidele istorice sunt eliminate, până în acest moment, din turul doi al prezidențialelor | Cronici pariziene cu Marcela Feraru

Partidele istorice sunt eliminate, până în acest moment, din turul doi al prezidențialelor | Cronici pariziene cu Marcela Feraru

Alegerile din Franța stau, anul acesta, sub semnul afacerilor în justiție, iar Marine Le Pen, candidata Frontului Național, este în fruntea tuturor sondajelor

Campania pentru alegerile prezidențiale din Franța (primul tur are loc duminică, 23 aprilie) a intrat în linie dreaptă odată cu validarea candidaturilor de către Consiliul Constituțional.


FOTO: François FillonNu mai puțin de 11 candidați au reușit să obțină peste 500 de semnături ale unor aleși (primari, parlamentari, consilieri), semnături cerute de legislația franceză.

Primii 5, cei mai importanți

Dintre aceștia, primii 5 sunt interesanți – fie pentru că se află în topul sondajelor, fie că reprezintă partide istorice.

Această campanie nu seamănă, însă, cu niciuna de până acum, într-un context mondial care și el pare să bulverseze toate dogmele. Răsturnări spectaculoase de situație au avut loc în ultimele luni, ceea ce impune o oarecare rezervă privind pronosticurile pentru alegerile de care ne separă ceva mai mult de o lună.


FOTO: Emmanuel MacronCampania a fost complet parazitată de problemele în justiție ale favoriților.

Este vorba, în primul rând, de François Fillon, candidatul dreptei, care la începutul anului avea un adevărat bulevard în fața lui, cu un program coerent de redresare a țării. Afacerea angajării presupus fictive a soției lui la cabinetul parlamentar („Penelopegate”) l-a compromis însă într-o asemenea măsură încât în acest moment sondajele îl dau departe de calificarea în turul doi, cu 7 procente în urma principalilor săi contracandidați.

Între aceștia, cel care a profitat de necazurile lui Fillon este tânărul Emmanuel Macron, de doar 39 de ani.

Descoperit și promovat de François Hollande, acest fost bancher la Rotschild a fost secretar general adjunct la Elysée și ministru al Economiei în guvernul condus de Manuel Valls. Cum se face că inspiratorul programului lui François Hollande, care s-a dovedit un eșec patentat și pentru care președintele în funcție plătește cu al doilea mandat, este acum favoritul sondajelor?

Macron a părăsit guvernul în cursul anului trecut și și-a renegat familia politică, prezentându- se ca un candidat atipic, nici de dreapta, nici de stânga. Mișcarea pe care a creat- o, „En marche!”, reunește personalități ale societății civile și dezertori din partidele de centru și de stânga.

Deși acuzat și el că a folosit fonduri publice în scopuri personale și că a făcut să dispară din declarațiile de avere 3 milioane de euro, în mod bizar, acestea nu îl afectează pentru moment.

Franța ar putea avea o femeie președinte

Vedeta alegerilor este însă Marine Le Pen. Aflată în frunte în toate sondajele, lidera Frontului Național a reușit să dediabolizeze partidul înființat de tatăl ei și să facă o oarecare curățenie printre cadre.

Programul ei îngrijorează însă pe toată lumea, atât pentru intenția de revenire la moneda națională, cât și din cauza unui discurs naționalist. În plan economic, programul candidatei este mai degrabă unul de stânga.


FOTO: Benoît HamonMarine Le Pen are și ea probleme în justiție, acuzată că a plătit cadrele partidului cu banii pentru asistenții la Parlamentul European. Ea a refuzat, însă, să se prezinte în fața magistraților, pentru a fi notificată, ceea ce înseamnă că punerea sub acuzare nu poate avea loc pentru moment!

Atitudinea este savurată de o bună parte dintre alegători, după cum arată sondajele.

Partidul Socialist se află în mare dificultate. Candidatul natural – François Hollande – s-a retras, candidatul care ar fi trebuit să îl înlocuiască (fostul premier Manuel Valls) a fost eliminat la primare, iar candidatul desemnat de militanți, Benoit Hamon, este un adevărat extraterestru.

Reprezentant al frondistilor din partid, Benoît Hamon s-a remarcat prin câteva propuneri extravagante: legalizarea canabisului, instituirea unui venit universal de 800 de euro pe lună, începând cu 18 ani…

Programul lui pare o culegere de bune intenții, pentru care finanțarea este încă așteptată, dar care s-ar face, fără îndoială, prin adâncirea deficitului public.


FOTO Jean-Luc MelenchonCadrele partidului dezertează unele după altele spre Emmanuel Macron, soluția miraculoasă de salvare a hollandismului!

Partide, în pericol

Așadar, partidele tradi ționale – Republicanii și Partidul Socialist – sunt în pragul exploziei.

Sondajele de opinie le dau eliminate din primul tur și urmarea este previzibilă.

Emmanuel Macron anunță că va crea în Parlament un grup social-democrat care va „aspira” rămășițele celor două formațiuni. Crearea unei majorități este însă greu previzibilă și acesta este punctul slab al candiatului „En marche!”.

Totul este însă posibil, după cum ne-au arătat evenimentele din ultimele luni.

François Fillon mizează pe dezbaterile televizate – prima dintre ele a fost aseară, la TF1.

Doar primii 5 candidați în sondajele de opinie au fost invitați: Marine Le Pen, Emmanuel Macron, François Fillon, Benoît Hamon și Jean- Luc Melenchon (un charismatic tribun, candidatul «anti-sistem» al unui curent de stânga extremă).

Sondaj de opinie

Conform celui mai recent sondaj de opinie, dat publicității, duminică, în Franța, centristul Emmanuel Macron şi lidera extremei drepte, Marine Le Pen, se află la egalitate, fiecare fiind creditat cu 26% din intenţiile de vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Este vorba despe un sondaj Kantar Sofres-Onepoint, scrie Reuters, citată de Agerpres. Conservatorul Francois Fillon s-ar clasa pe a treia poziţie în turul întâi, conform sondajului, cu 17% din intenţiile de vot, ceea ce înseamnă că ar fi eliminat din turul doi. Pe locul patru s-au situat la egalitate, 12% din intenţiile de vot, socialistul Benoît Hamon şi candidatul stângist Jean-Luc Melenchon. Primul tur de scrutin va avea loc în 23 aprilie, iar al doilea la 7 mai.