Merkel speră să obțină, în toamnă, al patrulea mandat de cancelar, dar este sub presiune, pentru că partidul de centru-stânga SPD a obținut o creștere de popularitate sub conducerea noului lider, Martin Schulz. 

Saarland, un land mic din sud-vestul țării, are un milion de locuitori și este guvernat în prezent de o coaliție a CDU și SPD, ca partener minoritar, la fel ca în guvernul național. Rezultatele votului de duminică reprezintă un semnal în avanpremieră pentru scrutinul general din 24 septembrie, anunță BBC. 

Fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, a preluat conducerea SPD în ianuarie și este creditat cu creșterea sprijinului popular pentru partid. 

Partidul lui Merkel a obținut, totuși, 40,7% din voturi (conform exit-poll-urilor), în creștere de la 35,2%, în alegerile din 2012. SPD a scăzut de la 30,6%, iar Verzii nu au reușit să obțină 5% pentru a intra în Parlamentul landului.  În schimb, populiștii de dreapta de la Alternativa pentru Germania (AfD) au obținut 6,2% din voturi și vor intra în legislativul local.