Editura Evenimentul si Capital

PERICOLUL NEAȘTEPTAT pentru FAMILIA TRADIȚIONALĂ. Parlamentul European și CIFRELE care COMPLICĂ lucrurile în cazul REFERENDUMULUI

Autor: | | 2 Comentarii | 5509 Vizualizari

Contestat violent şi susţinut cel puţin la fel de vocal, Referendumul pentru redefi nirea căsătoriei prin Constituţie are de trecut un prag dificil: prezenţa la votul din 7 octombrie. Problema este că pragul de la care se va calcula prezenţa este unul mai mare decât în 2003 şi 2012, deşi, numărul românilor a scăzut. Cum este posibil? Fenomenul a fost explicat de sociologul Bruno Ştefan, care spune că numărul mare al alegătorilor din listele electorale permanente este justificat de interesul României de a avea cât mai mulţi europarlamentari, numărul acestora fiind calculat în funcţie de populaţie.

Cea mai important barieră pentru reuşita referendumului pentru definirea în Constituţie a căsătoriei ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie este cu siguranţă atingerea prezenţei minime obligatorii pentru ca votul să fie validat. Conform Legii referendumului, demersul este adoptat dacă la alegerile din 7 octombrie votează minimum 30% din românii înscrişi în listele electorale permanente. O altă condiţiei este ca 25% dintre cei cu drept de vot să opteze pentru adoptarea modificării în Constituţiei. Numai că datele oficiale ale Autorităţii Electorale Permanente (AEP) indică un număr de alegători cel puţin ciudat, dacă îl comparăm cu cel de la referedumurile din 2003, pentru adoptarea unei noi Constituţii, şi 2012, pentru demitirea preşedintelui de atunci, Traian Băsescu.

Aproape 19 milioane de oameni sunt aşteptaţi la urne

Conform AEP, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 august 2018 este de 18.917.495, din care aproximativ 650.000 trăiesc în afara graniţelor. Din acest număr de aproape 19 milioane se vor calcula două date statistice vitale pentru adoptarea modificării privind căsătoria în Constituţie: prezenţa la vot şi cuantumul celor care vor spune „DA”. Pentru a fi validate alegerile din 7 octombrie, trebuie să se prezinte la vot 30% din alegători, adică 6.242.773 de români cu drept de vot, şi să voteze „DA” un sfert dintre noi, adică 4.729.373 de oameni.

Naşteri mai puţine, români mai mulţi

Numai că datele AEP arată un fapt cel puţin ciudat. Suntem mai mulţi votanţi, decât în urmă cu câţiva ani, deşi numărul de naşteri este în scădere iar sporul natural este negativ. Spre exemplu, în primăvara acestui an directorul INS, Tudorel Andrei, a declarat că numai din sporul natural negativ, ţara noastră pierde aproximativ 70.000 de de persoane anual. La referendumul din vara anului 2012, când s-a votat pentru demiterea preşedintelui de atunci Traian Băsescu, pe listele electorale erau înscrişi 18.292.464 de români, cu peste 600.000 mai puţini ca acum. Băsescu şi-a păstrat atunci mandatul tocmai pentru că Referendumul a fost invalidat din lipsă de cvorum. Dacă ne întoarcem în anul 2003, când a fost organizat un plebiscit de modificare a Constituţiei necesară pentru a ne putea integra în Uniunea Europeană. Pentru Referendumul desfăşurat în zilele de 18 şi 19 octombrie au fost înscrişi pe liste permanente 17.842.103 alegători. Practic, în 15 ani, au apărut peste un milion de români în listele electorale permanente. Şi mai şocantă este comparaţia dacă ne uităm pe mărimea populaţiei din cei trei ani analizaţi. La finalul anului 2002, poporul român număra 21,6 milioane de oameni, conform Institutului Naţional de Statistică (INS), iar la finalul lui 2011, eram puţin peste 20 de milioane de persoane. Practic, în 2003 eram mai mulţi oameni, dar mai puţini votanţi, iar în 2012 mai puţine persoane, dar mai mulţi cu drept de vot. E adevărat, referendumul din 2003 trebuie să treacă, iar cel din 2012 să pice.

Veste MARE despre rezultatele la Evaluarea Nationala! Ce au facut profesorii cu notele

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Referendumul pentru familie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI