Scandal cu ușile închise: Parlamentarii s-au încăierat din cauza miniștrilor
Editura Evenimentul si Capital

Scandal cu ușile închise: Parlamentarii s-au încăierat din cauza miniștrilor

Autor: | | 0 Comentarii | 3065 Vizualizari

Parlamentarii de la putere și din opoziție s-au întrecut în reproșuri, ironii acide și vorbe de duh într-o ședință a conducerii Camerii Deputaților, care a degenerat într-un adevărat scandal pe tema invitării miniștrilor în Parlament.

Grupurile parlamentare de la putere și din opoziție au dreptul, alternativ, să invite miniștri în fiecare după- amiază de luni la o dezbatere pe teme „de interes major bine definite” în plenul Camerei Deputaților. În „Ora Guvernului ” deputații își prezintă punctele de vedere și miniștrii răspund întrebărilor. Separat de „Ora Guvernului”, în Camera Deputaților se mai organizează, o singură dată pe lună, „Ora prim-ministrului”, unde premierul este invitat să lămurească „probleme de interes major pentru viaţa politică, economică şi socială”.

Cum s-a aprins fitilul

Subiectul invită-rii miniș trilor în Parlament a provocat în ședința conducerii Camerei Deputaților din 3 mai un adevărat scandal între putere și opoziție. Deputații USR au cerut invitarea prim-ministrului PSD Viorica Dăncilă, în data de 7 iunie, pentru o dezbatere pe tema „Repetent la politica internă, premierul lui Dragnea se pierde și în politica externă”. Cearta s-a petrecut cu ușile închise pentru că jurnaliștii nu au acces la aceste ședințe, dar scandalul a fost consemnat în stenograma publică.

Președintele de ședință, Florin Iordache (PSD), a spus că premierul a fost chemat deja în luna aprilie de PNL, astfel că, în luna mai, este rândul PSD să invite premierul, iar în luna iunie va fi rândul premierului însuși să ceară o dezbatere în Camera Deputaților. „Aşadar, cred că în sesiunea parlamentară din septembrie mai putem sta de vorbă”, le-a spus Iordache celor din opoziție, după care deputații PSD-ALDE au respins prin vot chemarea lui Dăncilă în Parlament.

„Nu auzi că vorbești degeaba?”

„Domnul preşedinte de şedinţă, adică cum? Sunt ţări în Europa în care vine săptămânal primul-ministru. La noi trebuie din şase în şase luni? Mi se pare excesiv”, a vociferat deputatul PNL Victor Paul Dobre.

El a spus că PSD nu are „nici înțelepciune, nici bunăvoință și nici generozitate” în această problemă. „Noi nu avem nicio plăcere să chemăm, săptămânal, primul-ministru, dacă primul-ministru şi-ar face treaba! Dar în situaţia asta, din dezastru în dezastru, în care ne ducem, este cazul ca Parlamentul responsabil să vină să îl întrebe, să vadă ce se întâmplă”, a adă ugat liberalul. „Nu auzi că vorbeşti de geaba?”, i-a răspuns Iordache, și l-a invitat pe liberal să citească „cărticica mică” în care sunt prevăzute regulile de invitare a premierului în Camera Deputaților.

Maxime și cugetări: Ce faci când eşti la putere, îţi cade în cap când ajungi în opoziţie!

Scandalul a luat amploare când s-a ajuns la o nouă solicitare a deputaților USR, de invitare la Ora Guvernului, pe 7 mai, a ministrului Energiei, Anton Anton (ALDE). Florin Iordache a explicat că se va amâna cu o săptămână, pentru că ministrul este plecat din țară. „Mi se pare inadmisibil să aibă o altă agendă. Da? Pentru că el răspunde în faţa Parlamentului. Dacă acceptaţi ca un ministru să ne facă nouă agenda, derapaţi de la ceea ce înseamnă Constituţie şi respectul instituţiilor. Știţi la fel ca şi mine - că toate chestiunile astea pe care le faci când eşti la putere îţi cad în cap când ajungi în opoziţie”, a spus deputatul Victor Paul Dobre (PNL). Un coleg de partid al ministrului Energiei intervine ironic. „Domnule preşedinte, este limpede, omul nu trebuie să îşi mai facă agenda ministerială, trebuie să stea la dispoziţia Grupului USR, pentru care portavoce astăzi, văd că este Grupul PNL. Este limpede, au ajuns la remorcă. Pentru orice năzbâtii care se inventează pe aici”, a spus deputatul Andrei Gerea, el însuși fost ministru al Economiei.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: parlamentariiStirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate