p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120%; }a:link {

Părinele Paisie Aghioritu a explicat motivele pentru care părinții nu trebuie să-și certe copiii seara, înainte de culcare.

"Părinţii trebuie să ia aminte să nu-i certe pe copiii lor seara, pentru că în timpul nopţii ei nu au cum să-şi risipească mâhnirea, iar întunecimea nopţii o înnegreşte şi mai mult.

Încep să se gândească cum să se împotrivească, caută diferite soluţii. Intră la mijoc şi diavolul şi astfel pot ajunge şi la deznădejde.

În timpul zilei, chiar de ar spune copiii: „O să fac aceasta şi aceasta”, atunci când sunt certaţi, însă ieşind afară din casă vor uita cele plănuite de ei şi astfel li se risipeşte mâhnirea.

Pe cât se poate părinţii să evite bătaia. Să încerce cu bunătate şi cu răbdare să-l facă pe copil să înţeleagă că ceea ce face nu este corect. Numai când copilul este mic şi nu înţelege că ceea ce vrea să facă este primejdios, numai atunci îl ajută, căci primind o palmă va ţine minte să nu mai facă altădată. Frica de a nu mai primi cumva vreo palmă i se face copilului ca o frână care îl protejează"

Trăim într-o societate în care cei mici se lovesc de violență la tot pasul, fie prin intermediul canalelor media, fie prin ceea ce văd în jurul lor. Astfel, dorința de protecție a devenit o necesitate mai ales în rândul celor mici. Totul începe din familie.

Cei mici sunt foarte atenți la felul în care se poartă mami și tati. Atenție la felul în care vă rezolvați conflictele, mai ales dacă acestea se desfașoara în fața copilașului.

S-a observat că cei mici își imită mai tarziu părinții. Dacă folosești pedeapsa fizică, el va învăța că așa se rezolvă și se șterg greșelile.

Câteva sfaturi:
– În primul rând ai mereu în minte ideea că violența fizică are efecte negative asupra puiului tău.
– Dacă ești nervoasă pentru ceea ce a făcut acordă-ți câteva minute pentru a te liniști. Nervii nu-i poți vărsa pe un copil care așteaptă de la tine îndrumare și toleranță.
– Timpul nu poate fi dat înapoi, așadar trebuie să te gândești la o modalitate de prevenire. Cheia este ca puiul tău să înțeleagă ce a greșit și la ce pericole se expune.
– Tonul trebuie să fie ferm, însă nu ridicat.
– Nu adopta o postură agresivă: privește-l în ochi de la același nivel și păstrează-ți calmul.