Evenimentul Zilei > International > Paradă grandioasă la Moscova. De Ziua Victoriei, Putin a scos la defilare peste 10.000 de militari, 135 vehicule blindate, 71 avioane şi arme nou-nouţe
Paradă grandioasă la Moscova. De Ziua Victoriei, Putin a scos la defilare peste 10.000 de militari, 135 vehicule blindate, 71 avioane şi arme nou-nouţe

Paradă grandioasă la Moscova. De Ziua Victoriei, Putin a scos la defilare peste 10.000 de militari, 135 vehicule blindate, 71 avioane şi arme nou-nouţe

Rusia a sărbătorit luni, cu mare fast, a 71-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, cu o paradă militară în Piața Roșie din Moscova, sub privirile președintelui Vladimir Putin și ale unor înalți responsabili.

Aproape 10.000 de militari, alături de 135 vehicule blindate, 71 avioane şi au defilat în Piața Roșie.

La paradă, la care au asistat și foști combatanți, au luat parte și avioane militare, printre care aparate de vânătoare Su-35, folosite și în Siria. Au fost, de asemenea, prezentate cele mai noi dotări ale armatei, printre care şi rachetele balistice intercontinentale RS-24 Yars.

Președintele rus a profitat de această ocazie pentru lansa un apel comunității internaționale de a se uni în lupta împotriva terorismului. 'Trebuie să învingem acest inamic, iar Rusia este deschisă pentru a-și uni forțele cu cele ale altor state, este pregătită să lucreze pentru crearea unui sistem internațional de securitate modern și nealiniat', a declarat Putin în fața forțelor armate.

O paradă la scară redusă a fost organizată luni și la baza de la Hmeimim, din nord-vestul Siriei, utilizată de aviația rusă în campania de lovituri aeriene în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad.

Șefii de stat occidentali au refuzat participarea la ceremonia fastuoasă din Piața, Roșie ca şi în 2015, exprimându-și astfel dezacordul față de anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 și față de sprijinul acesteia pentru separatiștii din estul Ucrainei, alături de Putin la paradă aflându-se însă, printre alții, liderii chinez, indian și cubanez.

Uniunea Sovietică, a cărei moștenitoare este Rusia, a pierdut aproape 27 milioane de locuitori în Al Doilea Război Mondial. Victoria din 1945 a fost ridicată la rangul de mit fondator al patriotismului și măreției ruse.