Evenimentul Zilei > EVZ Special > Papa l-a declarat Protector al oamenilor de stat şi al politicienilor
Papa l-a declarat Protector al oamenilor de stat şi al politicienilor

Papa l-a declarat Protector al oamenilor de stat şi al politicienilor

Pentru că s-a opus separării Regelui Angliei de Biserica Catolică şi recunoaşterii Regelui Henric al VIII-lea ca lider suprem al Bisericii Angliei, a fost judecat pentru trădare şi condamnat la moarte.

La 6 iulie 1535, a fost decapitat. A primit beatificarea în 1886.

Papa Pius al XI-lea i-a atribuit prin canonizare titlul de sfânt în 1935, ca martir al schismei dintre Biserica Angliei şi Roma.

În 2000, Papa Ioan Paul al II-lea l-a declarat „protector al oamenilor de stat şi al politicienilor”.

Thomas Morus (Thomas More), savant umanist şi autor al lucrării „Utopia”, s-a născut la 7 februarie 1478, la Londra, ca fiu al unui prestigios judecător.

Citește și El este al 14-lea Ocean de Înțelepciune care a renunțat la puterea lumească

A studiat la Universitatea Oxford (1492-1496) unde a obţinut licenţa în drept. În perioada studenţiei, a scris mai multe comedii şi a aprofundat literatura greacă şi latină.

Una dintre primele sale lucrări, o traducere din latină în engleză a biografiei umanistului italian Pico della Mirandola, a fost publicată în 1510.

A mai scris „Praise of Folly” (1509) şi „Utopia” (1516). Celebra „Utopia” aparţine unei categorii de lucrări apărute în epocă ce cuprind, sub semnul criticilor la adresa structurilor şi instituţiilor existente, proiecte de organizare a societăţii viitoare.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric