Să vedem faptele! Totul a plecat de la publicația Catholic News Service (CNS), care a relatat despre întâlnirea episcopilor din SUA cu Papa Francisc, desfășurată la San Francisco, în 27 ianuarie a.c., ocazie cu care jurnaliștii au preluat în mod eronat o declarație a arhiepiscopul de San Francisco, Salvatore Cordileone, în care îl cita deformat pe Papa Francis. După declanșarea scandalului, arhiepiscopul Cordileone, a revenit cu precizări pentru „Life Site News”, în care a arătat că în timpul vizitei din 27 ianuarie, Papa Francisc s-ar fi exprimat astfel: „Un parteneriat civil între două persoane de același gen nu poate fi considerat niciodată căsătorie. Atâta timp cât acest lucru este respectat însă, un parteneriat civil care oferă acces la beneficii guvernamentale poate fi acceptat”.

De altfel, poziția Papei Francisc cu privire la cuplurile homosexuale a fost exprimată de mai multe ori, încă din 2010, de când actualul Papă era arhiepiscop de Buenos Aires și președinte al „Conferinței episcopale argentiniene”. Arhiepiscopul Bergoglio, pe atunci, Papa Francisc de astăzi, a făcut apel împotriva legii căsătoriei între persoane de același gen și a declarat lipsit de echivoc: „Depinde de autorități să protejeze căsătoria dintre un bărbat și o femeie prin recunoașterea reglementară, pentru a asigura și încuraja funcția sa de neînlocuit și contribuția sa la binele comun al societății. Dacă se acordă o recunoaștere legală unei uniuni între persoane de același gen sau dacă i se garantează un statut juridic similar cu căsătoria și familia, statul ar acționa nelegitim și ar contrazice obligațiile sale instituționale, modificând principiile dreptului natural și ordinea publică a societății argentiniene”.

„Un nebun aruncă o piatră în lac și zece înțelepți nu reușesc să o scoată de acolo”. Cam asta este și cu piatra, nu este prima pe tema poziției Bisericii Catolice față de homosexualitate, aruncată acum. Pe seama Bisericii Catolice, a Vaticanului, circulă nenumărate teorii ale conspirației. Rafturi întregi de cărți au fost scrise pe teme care mai de care mai incitant-misterioase, o întreagă literatură s-a clădit pe aceste teorii. Demisia predecesorului Papei Francesco, din anul 2012, a marcat primul moment al unei noi teorii a conspirației, aceea lansată în premieră de ziarul italian La Repubblica, potrivit căreia, Papa Benedict ar fi fost îndepărtat prin influența unei „rețele de homosexuali din interiorul Vaticanului”. Atacurile din direcția acestei teorii sunt fabricate într-o oarecare logică: dacă predecesorul său, Papa Benedict, a fost înlăturat de o cabală a homosexualilor de la Vatican,  nimic mai normal  ca succesorul, Papa Francisc, să se manifeste în favoarea obținerii de drepturi dincolo de Cuvântul lui Dumnezeu pentru această minoritate sexuală.

Atâta doar că Papa Francisc nu încalcă deloc Cuvântul lui Dumnezeu, atunci când consideră că o „acoperire legală” prin „parteneriatul înregistrat” este acceptabilă, pentru că este vorba despre o chestiune juridică, una care ar reglementa raporturi care țin de dreptul patrimonial, succesoral, financiar-bancar și de reprezentare reciprocă a celor aflați în această formă de parteneriat. Da, dar acesta este un prim pas către căsătoriile între persoanele de același sex și posibilitatea de a încheia adopții, mi s-ar putea replica. Da, așa este, aș răspunde, dar doar în aceeași măsură în care a privi pe fereastră, poate fi primul pas către a te arunca de la etaj.

Revenind, și atunci, de ce acest tip de „fake-news”-uri împotriva Papei Francisc, a Vaticanului, de fapt a fundamentelor lumii catolice? Simplu! Să vedem cui folosesc! Păi, principalii beneficiari sunt cei interesați să slăbească încrederea în valorile catolicismului, adică ateismului neo-marxist, și a celor preocupați de ținerea la distanță a catolicismului de ortodoxie, adică rușilor. Prea simplistă viziunea? Poate! Dar asta doar pentru că explicațiile a ceea ce pare complicat țin de cele mai multe ori de simplitatea adevărului aflat sub nas!