Papa Francisc i-a avertizat duminică pe italieni să nu lase garda jos împotriva coronavirusului, chiar dacă acum rata contagierilor a scăzut. Înaltul prelat le-a cerut conaționalilor săi și sytrăinilor prezenți să respecte regulile impuse de guvern în privinţa păstrării distanţei şi a purtatului măştii, informează Reuters, conform Agerpres.

Papa Francisc, care s-a adresat unei mulţimi de câteva sute de persoane strânse în piaţa San Pietro pentru binecuvântarea duminicală și a reacţionat la aplauzele care au izbucnit în momentul în care le-a spus enoriaşilor că prezenţa lor, deşi deloc numeroasă, cum era de obicei, înaintea pandemiei, este un semn că Italia a depăşit faza acută a contagiunii.

”Aveţi grijă. Nu vă strigaţi victoria prea repede”, i-a avertizat suveranul pontif, abătându-se de la textul pregătit în prealabil. ”Trebuie să respectăm regulile în continuare. Slavă Domnului, ce-i mai greu este pe cale să treacă, dar numai dacă respectăm regulile stabilite de autorităţi”, a mai adăugat Papa Francisc.

Acesta a mai amintit că nimeni nu trebuie să uite că boala continuă să facă multe victime în multe alte ţări.

Pe durata izolării, Papa a continuat să iasă la fereastra din care ține, în fiecare duminică scurta slujbă de binecuvântare, și s-a rugat, săptămâni la rând, chiar și singur. Duminica trecută el le-a vorbit celor prezenți despre faptul că ”oamenii nu ies dintr-o criză la fel ca înainte. Vom ieși fie mai bine, fie mai rău”, menționând că ”vindecarea oamenilor este mai importantă decât salvarea economiilor”.

Piața San Pietro a Vaticanului a fost deschisă publicului doar din data de 24  mai, însă gardienii nu lasă în perimetru decât un număr redus de persoane, tocmai pentru a-i ține distanțați, ca  măsură de precauție față de răspândirea virusului momentului.

Aproape 34.000 de persoane au murit în Italia în urma contactării virusului SARS CoV-2, situație care a poziționat această țară pe locul al patrulea, la nivel  mondial, în ceea ce priveşte numărul de decese cauzate de COVID-19 după SUA, Marea Britanie şi Brazilia.