Evenimentul Zilei > Social > Pământul se învârte mai repede decât de obicei. Recent a înregistrat cea mai scurtă zi din toate timpurile
Pământul se învârte mai repede decât de obicei. Recent a înregistrat cea mai scurtă zi din toate timpurile

Pământul se învârte mai repede decât de obicei. Recent a înregistrat cea mai scurtă zi din toate timpurile

Pământul se învârte mai repede decât de obicei, anunță oamenii de ştiinţă. Recent a înregistrat cea mai scurtă zi din toate timpurile. Mai exact, pe data de 29 iunie 2022, ziua a fost cu 1,59 milisecunde mai scurtă faţă de ziua medie, a declarat cercetătorul Leonid Zotov pentru CBS News.

Cele 1,59 milisecunde eliminate de la rotația obișnuită de 24 de ore pe 29 iunie ridică perspectiva unei secunde intermitente negative pentru a menține ceasurile aliniate ceea ce ar fi pentru prima dată în istorie când ceasurile globale au fost accelerate.

Durata normală a zilei este de 24 de ore sau 86.400 de secunde. Dar în ultimii ani, rotația Pământului s-a accelerat, scurtând câteva zile cu milisecunde.  „Din 2016, Pământul a început să accelereze”, a spus Leonid Zotov, care lucrează la Universitatea de Stat din Moscova Lomonosov.

Zotov și colegii săi cred că fluctuația ar putea fi cauzată de mareele Pământului

El spune că nu fiecare zi este mai scurtă, dar dacă tendința continuă, timpul atomic – modul în care este măsurat timpul universal pe Pământ – ar putea să se schimbe. Unii oameni de știință propun introducerea unei secunde, dar unii ingineri se opun introducerii ei, deoarece ar putea duce la probleme tehnologice devastatoare la scară largă.

Schimbările climatice, activitatea seismică și circulația oceanului ar putea fi toate de vină, subliniază cercetătorii, la fel ca și tracțiunea Lunii și așa-numita „Chandler Wobble”, o schimbare a rotației Pământului pe axa sa. „Chandler Wobble” este o mișcare de balansare care are loc în timp ce Pământul se rotește pe axa sa. Cu toate acestea, în ultimii ani, rotirea a devenit mai puțin agitată, ceea ce oamenii de știință cred că ar putea fi legat de creșterea vitezei de rotație a Pământului, rezultând zile mai scurte.

Alte cauze care contribuie la micșorarea zilei

Încălzirea globală este, de asemenea, considerată a avea un efect, prin topirea gheții și zăpezii într-un ritm mai rapid. Cercetările au sugerat că, pe măsură ce ghețarii se topesc, ca urmare a creșterii temperaturii atmosferice din arderea combustibililor fosili, redistribuirea masei face ca Pământul să se deplaseze și să se rotească mai repede pe axa sa.

Acest lucru se datorează faptului că duce la pierderea a sute de miliarde de tone de gheață pe an în oceane, ceea ce determină deplasarea Polului Nord și Sud către est de la mijlocul anilor 1990. Anterior, doar factorii naturali, cum ar fi curenții oceanici și convecția rocilor fierbinți în adâncul Pământului, au contribuit la poziția în derivă a polilor.

Din 1980, poziția „stâlpilor” s-a mutat la aproximativ 4 m pe distanță. Axa de rotație a Pământului, o linie imaginară care trece prin Polii Nord și Sud este mereu în mișcare, din cauza unor procese pe care oamenii de știință nu le înțeleg complet.

Dar modul în care apa este distribuită pe suprafața Pământului este un factor care determină schimbarea axei și, prin urmare, a polilor. Un exemplu în acest sens este scăderea masei de gheață a Groenlandei pe măsură ce temperaturile au crescut de-a lungul secolului al XX-lea.

Părerile sunt împărțite

Alţi cercetători  cred că explicația se află în interiorul Pământului, probabil că ceva se întâmplă cu miezul și mantaua planetei. Viteza de rotire a planetei noastre pe axa sa a variat de-a lungul istoriei. Acum 1,4 miliarde de ani, o zi dura mai puțin de 19 ore, față de 24 de astăzi.

Oamenii nu pot detecta schimbarea, dar ar putea afecta sateliții și sistemele de navigație. Fiecare zi pe Pământ este formată din 86.400 de secunde, dar rotația nu este uniformă, ceea ce înseamnă că, pe parcursul unui an, fiecare zi are o fracțiune de secundă mai mult sau mai puțin.

Zotov și colegii săi Christian Bizouard și Nikolai Sidorenkov își vor prezenta cercetările la conferința din această lună a Societății de Geoștiințe din Asia, informează cbsnews.com.