Peste un milion de specii de plante și animale sunt amenințate cu dispariția, potrivit unui raport care spune că natura se află într-un pericol mai mare decât în orice alt moment al istoriei.

Speciile dispar cu o rată de zeci sau chiar sute de ori mai repede decât în trecut – iar dezastrul este un rezultat direct al activității umane.

Acestea sunt concluziile Platformei interguvernamentale pentru politica științifică privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice, puse la punct pentru Organizația Națiunilor Unite (ONU) de 450 de experți din 50 de țări.

Raportul declară că mai mult de o jumătate de milion de specii de pe Pământ „au un habitat insuficient pentru supraviețuirea pe termen lung” și sunt susceptibile de a dispărea, multe în câțiva ani, dacă habitatele lor nu sunt restabilite în curând.

Și oceanele au probleme mari, adaugă raportul, potrivit Euronews.

Dar, în ciuda scenariului apolitic, oamenii de știință declară că există încă timp pentru a salva Pământul dacă guvernele, companiile și indivizii iau măsuri.

Raportul analizează modificările aduse lumii naturale în ultimele cinci decenii. În acest timp, populația umană s-a dublat, iar cererea de energie și materiale a crescut masiv.