Evenimentul Zilei > Politica > Paleologu: „Nu m-a bătut nimeni la Parlament. Nici măcar ciobanii”
Paleologu: „Nu m-a bătut nimeni la Parlament. Nici măcar ciobanii”

Paleologu: „Nu m-a bătut nimeni la Parlament. Nici măcar ciobanii”

Prezent la o dezbatere la Palatul Parlamentului, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu a afirmat, în legătură cu dărâmarea gardului Parlamentului şi discuţia privind protecţia pe care acesta o oferă aleşilor, că nu a fost bătut la Parlament şi "nici măcar" de ciobani.

Afirmaţia sa a fost făcută în contextul unei dezbateri organizate la Parlament privind transformarea spaţiului din jurul clădirii într-o mare grădină centrală a Capitalei.

„Am tot auzit de dărâmarea zidului. Dar am înţeles că este invocat motivul securităţii Parlamentului. Eu vin pe jos la Parlament. Nu am maşină. Nu m-a bătut nimeni. Nici măcar ciobanii“, a spus Paleologu care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de actualul sediu al Parlamentului.

El a subliniat că un parc imens în jurul Parlamentului este necesar. De asemenea, acesta a susţinut că Muzeul Naţional de Artă Contemporană este "handicapat" de prezenţa în clădirea Parlamentului, fiind astfel foarte puţin frecventat.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a pledat pentru transformarea spaţiului din jurul Parlamentului într-o mare grădină.

"Cred că acest zid trebuie să dispară, unind oamenii cu reprezentanţii lor, acest parc azi tern, inexpresiv şi inutil trebuie să devină o grădină încântătoare oferită cetăţenilor ca o oază verde, loc de joacă pentru copii, loc de întâlnire şi de promenadă pentru tineri, oameni de toate vârstele, loc de manifestare a vieţii, a vitalităţii oraşului şi a ţării, loc al culturii în cazul în care Muzeul de Artă Contemporană se va extinde legitim, cu sculpturi, de pildă, în parcul regândit şi modelat", a spus Predoiu, citat de Agerpres.

Deputatul Ovidiu Raeţchi, iniţiator al acestui demers, a anunţat că în luna aprilie proiectul va fi prezentat preşedintelui Camerei Deputaţilor.

"În această fază nu suntem într-o fază instituţională, miza noastră este să aducem subiectul pe masa relevantă a societăţii civile astfel încât împreună cu ei să trecem într-o fază de presiuni asupra decidenţilor. Nu am trecut în faza aceasta. Facem dezbateri săptămânale. Am lansat deja o petiţie. Undeva în luna aprilie vom lua toate rezultatele acestor lucruri şi vom merge la discuţii cu preşedintele Camerei Deputaţilor", a declarat Raeţchi, potrivit Agerpres.

El a motivat această iniţiativă prin faptul că toate Parlamentele din Europa sunt deschise.

"România este singurul stat european în care lucrul acesta nu se întâmplă, pentru că este nevoie de un gard care blochează accesul cetăţeanului şi este nevoie de o curte care ocupă kilometri întregi dintr-un spaţiu central esenţial pentru Bucureşti. (…) Împădurirea spaţiului din jurul Parlamentului ar rezolva problema spaţiului verde din sectorul 5, cât şi din centrul Capitalei. (…) Nu cred că un gard întins pe kilometri întregi care blochează accesul în spaţiul verde din jurul Parlamentului ne ajută cu adevărat", a adăugat Raeţchi.