Evenimentul Zilei > International > PĂGÂNISMUL renaște în Europa: Un Templu pentru THOR și ODIN
PĂGÂNISMUL renaște în Europa: Un Templu pentru THOR și ODIN

PĂGÂNISMUL renaște în Europa: Un Templu pentru THOR și ODIN

După mai bine de o mie de ani, la Reykjavik, în capitala Islandei, se va înălța un templu al vechilor zeități păgâne: Thor, Odin și Freya.

Un grup de adoratori ai zeilor scandinavi, numit Ásatrúarfélagið,  început construcția unui sanctuar al Zeului Tunetelor în Reykjavik. Este vorba despre primul templu păgân înălțat în nordul Europei după un mileniu, după Templul din Uppsala (Suedia), care a fost construit în 1070 de vikingi.

Potrivit descrierilor vremii, acesta era încărcat de aur iar pădurea învecinată era plină de trupurile oamenilor și animalelor sacrificate și atârnate în copaci.

În interior tronau cei trei zei: Thor, care stăpânea cerul cu ciocanul lui de foc, Odin, războinicul cu înfățișare schimbătoare, și Freya, soția sa, zeița frumuseții și a iubirii.

Noul templu, care va avea 353 de metri pătrați, va fi săpat într-un deal, la o adâncime de patru metri și va avea o cupolă transparentă prin care va pătrunde lumina zilei, scrie Iceland Magazine. În el vor putea intra 250 de „credincioși”.

Templul, a cărui construcție este planificată să fie terminată anul viitor, va fi folosită pentru ceremonii precum „căsătorii” și „botezuri”.

Secta Ásatrúarfélagið numără 2400 de membri, în timp ce populația Islandei este de 320.000 de oameni.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: