Evenimentul Zilei > Actualitate > Pacienții români, REFUZAȚI la Viena pentru că… NU SUNT LOCURI?! Bodog: Nu aveau dreptul să oprească transplatul pulmonar!
Pacienții români, REFUZAȚI la Viena pentru că… NU SUNT LOCURI?! Bodog: Nu aveau dreptul să oprească transplatul pulmonar!

Pacienții români, REFUZAȚI la Viena pentru că… NU SUNT LOCURI?! Bodog: Nu aveau dreptul să oprească transplatul pulmonar!

Ministrul Sănătății, dr. Florian Bodog a anunțat marți că a fost informat neoficial că Clinica de transplant de la spitalul vienez AKH nu mai primește, din nou, pacienți români. Pe motiv că n-au locuri libere! Totodată, Agenția Națională de Transplant, care trebuia să colaboreze cu minim două centre care fac astfel de intervenții, abia acum caută o altă variantă pe bolnavii a căror viață depinde de transplant pulmonar.

Florian Bodog a explicat, într-o conferință, că angajații clinicii din Viena nu l-au anunțat pe căi oficiale că opresc programul de transplant pulmonar pentru pacienții români, ci că cineva de la AKH i-a scris un email.

Am primit o scrisoare de la un profesor de la Viena, pe mail, nu oficial, care m-a anunțat că, din cauza scăderii capacității centrului, pacienții din România nu vor mai fi primiți la tratament. Urmează să avem o întâlnire cu toți specialiștii și cu reprezentanții ANT-ului pe această temă. Voi avea o întâlnire și cu primarul Capitalei, Gabriela Firea. Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul să denunțe unilateral acest protocol, practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant. Am avut o discuție cu domnul Radu Deac, președintele ANT, care mi-a spus că a făcut un demers către Eurotransplant ca să avem un răspuns oficial. În același timp, noi suntem în contact și cu celelalte centre care fac transplant din Praga și Germania, dar nu pot să dau un răspuns până nu vorbesc cu dânșii”, a spus Florian Bodog.

El a afirmat că este nemulțumit de activitatea Agenției Naționale de Transplant și că urmează să analizeze situația, ba chiar e dispus să ia măsuri.

În mod normal, cei de la Agenția Națională de Transplant trebuiau să aibă minim două centre cu care să lucreze. Domniile lor am înțeles că au început deja demersurile. Ei aveau deja semnale, s-a mai întâmplat o dată acest lucru anul trecut, când clinica de la Viena a blocat transplantul pentru pacienții români, însă această blocare a transplantului unilaterală eu zic că este puțin în afara legii”, a subliniat Florian Bodog.