Noua lege a Sănătăţii schimbă modul în care vor fi decontate serviciile medicale. Tratamentul la camera de gardă va fi în continuare fără bani, însă anumite servicii care acum sunt gratuite, ce-i drept mai mult cu numele, vor fi decontate parţial sau deloc. Pentru a beneficia de ele, există două variante: pachete sociale pentru săraci sau facultative pentru cei cu dare de mână.
PACHETUL MINIMAL. Se adresează tuturor pacienţilor, indiferent dacă au sau nu asigurare. Acoperă urgenţele, precum şi servicii de prevenire şi tratament în cazul bolilor cu risc epidemiologic (gripă pandemică, rabie, HIV, TBC, boli infecţioase).
PACHETUL DE BAZĂ. Se adresează tuturor asiguraţilor (e practic asigurarea de acum) şi va acoperi în principal serviciile în cazul bolilor cu risc vital major, ce presupun costuri mari. Nu vor mai fi decontate servicii pentru boli comune, precum răceli, dar nici reţete sub 10 lei/lună, pentru care statul a cheltuit, anul trecut, 1,5 miliarde de lei.
Bolile scumpe au prioritate la tratament
În urma consultărilor de la Ministerul Sănătăţii, s-a ajuns la concluzia că, acum, pachetul de bază este atotcuprinzător, însă există o contradicţie între prevederi şi realitate. "Pacienţii sunt puşi să-şi cumpere tratamentul în spital sau beneficiază de analize doar în primele zile ale lunii. Vom include în acest pachet mai ales bolile cu risc vital şi costuri mari, cum e cancerul. Vom face o ierarhizare a patologiilor din punct de vedere al riscurilor, astfel încât acoperirea lor să pornească de la cele mai costisitoare şi mai grave şi să se termine acolo unde se ajunge la un echilibru financiar", precizează Călin Alexandru, director în cadrul Ministerului Sănătăţii.
În cazul fiecărei afecţiuni, se vor deconta exact investigaţiile şi intervenţiile prevăzute în protocoalele terapeutice specifice. "Nu există o listă pozitivă sau negativă de servicii care vor cuprinse în pachet. Dacă în cazul unei afecţiuni, protocolul prevede o anumită investigaţie imagistică, se va face gratuit. Dacă bolnavul nu beneficiază de recomandare pentru tomografie, acest serviciu se face la cerere, din banii lui", adaugă oficialul.
PACHETUL SOCIAL. Se adresează asiguraţilor cu venituri foarte mici (nu s-a stabilit încă o limită) şi persoanelor asistate social, pentru servicii care nu se regăsesc în pachetul de bază. "E vorba de acele persoane care nu îşi permit să dea nici 10-20 de lei pe o reţetă", spune Călin Alexandru. Aceste pachet va fi finanţat de la bugetul de stat.
Asigurări Casco, facultative
Pachetele de servicii facultative sunt de două tipuri: complementare şi suplimentare. Cele complementare acoperă acele servicii care nu sunt suportate integral de pachetul de bază, de exemplu medicamente decontate doar în proporţie de 50%. Pachetele suplimentare, în schimb, acoperă total sau parţial servicii medicale care nu sunt incluse deloc în pachetul de bază, cum ar fi cazare în spital în condiţii de confort sporit, opţiunea pentru un anumit medic, solicitarea unei a doua opinii medicale, investigaţii complexe care nu sunt incluse în pachetul de bază, servicii stomatologice etc.
"Se vor deconta doar investigaţiile prevăzute în protocol. Dacă bolnavul vrea nu ştiu ce tomografi e, o plăteşte."
CĂLIN ALEXANDRU, director Ministerul Sănătăţii

CITIŢI ŞI:

  • LEGE NOUĂ ÎN SĂNĂTATE: Cancerul va fi inclus în asigurarea de bază, iar bolile banale vor fi excluse