Război în Israel, ziua 54. Ostaticii Hamas trăiesc în întuneric și izolare

Război în Israel, ziua 54. Ostaticii Hamas trăiesc în întuneric și izolare Sursa foto: IDF

Sunt primele povești ale ostaticilor care s-au întors în Israel, indiscreții dezvăluite sub condiția anonimatului impusă de respectul față de victime și din motive de securitate.

Ostaticii Hamas. Mărturiile protagoniştilor oferă o imagine fragmentată. Unii dintre răpiți au fost încuiați în tuneluri, a dezvăluit unul dintre primii ostatici eliberați, descriind traseul pe jos într-un tunel cu numeroase ramificații. Alții au fost mai întâi duși în case private, apoi transferați de Brigăzile Al-Qassam cu mici vehicule în ascunzători subterane. Un nucleu era adăpostit într-o cameră întunecată, nu se întrevedea nici cea mai mică rază de lumină. Pe alții i-au pus într-o cameră care semăna cu "o recepție", scrie corriere.i esteri.

Un prim grup de femei și minori a fost închis într-o încăpere capabilă să găzduiască aproximativ 20 de persoane, cu o formă de asistență. Doi adolescenți, frate și soră, împărțeau spațiul cu o femeie. Unii aveau la dispoziție saltele, în timp ce alții erau nevoiți să se descurce cu scaune de plastic așezate unul lângă altul. Era complicat – a explicat o femeie eliberată – să mergi la baie. Erau nevoiți să bată la ușă și să aștepte răspunsul temnicerilor: "Ar fi putut să treacă mai mult de o oră". Majoritatea au fost ținuți în izolare totală, dar unora li s-a permis să asculte pentru scurt timp știrile de la radiourile și televiziunile israeliene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ostaticii Hamas. Mâncare o dată sau de două ori pe zi

Mesele constau în lipii - pâine tipic arabă - orez, brânză. Mâncau o dată sau de două ori pe zi, condițiile devenind mai dificile în ultimele săptămâni. O înrăutățire a coincis probabil cu ofensiva militară care a complicat deplasările și i-a forțat pe teroriști să fie mai precauți.

Rezultatul evident este o pierdere în greutate pentru mulți dintre cei răpiți și o agravare a stării celor bolnavi. Elma Avraham, în vârstă de 84 de ani, după eliberare, a fost transferată imediat la spital din cauza unei "stări foarte grave" după ce i s-au refuzat medicamentele esențiale. O fată rănită va trebui să fie operată.

Experiența lui Roni Krivoi, care deține cetățenie rusă și israeliană, eliberat luni, este de două ori mai dramatică. În realitate – potrivit mătușii sale – a reușit să fugă, când clădirea în care era ținut a suferit avarii, în urma unui raid aerian israelian. Odată aflat afară, a încercat să ajungă la graniță. Dar nu a reușit să se orienteze și a fost capturat după patru zile de civili, care l-au predat militanților. Eliberarea sa a fost interpretată ca un gest de mulțumire față de Vladimir Putin pentru poziția sa pro-Palestina. Krivoi ajunsese în mâinile gherilelor la festivalul rave, unde lucra ca inginer de sunet.

Populația este folosită scut

Cât despre zonele de detenție, ar fi două. Prima se află în partea de sud a Fâșiei, între Khan Younis și granița cu Egiptul. A doua se află în zona orașului Gaza. Ambele sunt fortărețe ale mujahedinilor. Cu adăposturi, tuneluri, structuri defensive și populația este folosită ca scut.

Armistiţiul dintre Israel şi Hamas

Război în Israel. Armistiţiul dintre Israel şi Hamas. Sursa foto: Dreamstime

În orele dramatice din 7 octombrie, palestinienii au vânat pe oricine au găsit, un asalt condus de Hamas, Jihad și, mai târziu, de bande de jefuitori. Fiecare și-a obținut prada și a organizat "gestionarea" prăzii cât a putut de bine.

Împărțirea a complicat situația, care a devenit și mai haotică odată ce războiul a început. Hamas a susținut, încă de la început, că nu deține controlul total. Versiune repetată de mediatorii din Qatar conform cărora gruparea are dificultăți să găsească 40-50 de prizonieri în mâinile concurenților. Afirmația conține o parte de adevăr, dar este și o modalitate de a câștiga timp, de a prelungi suferința, de a continua cu șantajul. Anunțurile despre moartea unor persoane răpite și despărțirea mamelor de copii fac parte din jocul nemilos.

Ostaticii Hamas. Conducerea din interior

Un amestec de știri adevărate și false, stratageme, aproximări. Potrivit ziarului "Haaretz", conducerea din interior, condusă de Yahya Sinwar și de șeful militar Mohammed Deif, contează mai mult decât liderii din exil (care negociază). Ea deține controlul total, dar canalele sale de comunicare cu multe "batalioane" ar fi mai puțin fluide, din cauza uciderii a numeroşi comandanţi, obstacole care nu l-au împiedicat pe Sunwar să viziteze câțiva ostatici și să vorbească cu ei într-un tunel. (Rador)