Dar nu e vorba numai de declarații. Politicienii danezi chiar au „schimbat paradigma” sau, mai bine spus, au întors foaia în ceea ce-i privește pe nou-veniți. Printr-o înțelegere istorică între Partidul Poporului (formațiune de extremă dreaptă, naționalistă, șovină, rasistă, neo-nazistă, bigotă, xenofobă și misogină) și (atenție, domnule Timmermans!)

Partidul Social Democra din Danemarca (trădător, antipartinic, deviaționist) a fost adoptată o lege care va produce efecte de la 1 martie. Acest „Act 140”, cum este numit de politicienii din țara lui Hamlet, stabilește clar că, în loc să se concentreze pe integrarea imigranților, autoritățile daneze se vor strădui să-i trimită cât mai repede la ei acasă.

Legea nu lasă prea mult loc de manevră funcționarilor care se ocupă de imigrare. Prevederile sunt cât se poate de clare: permisele de rezidență pentru străini trebuie să fie temporare. Ele pot fi mai degrabă retrase decât prelungite. Refugiații trebuie să se întoarcă în țara lor îndată ce aceasta este suficient de sigură.

Mai mult, Ministerul Imigrării poate impune limite naționale în ceea ce privește reîntregirea familiilor. Legea înăsprește serios și încălcarea interdicției de a intra în țară. Astfel, cei prinși în Danemarca după ce au fost expulzați riscă pedepse severe cu închisoarea.

De asemenea, ajutoarele sociale acordate imigranților au fost din nou reduse. Ministrul Imigrației și Integrării, doamna Inger Stojberg, spune că speră ca legea să producă „efecte observabile”.

„Pur și simplu am vrea ca refugiații să se întoarcă acasă când nu mai au nevoie de protecția noastră.” (…) Așa a fost întotdeauna, în ziua în care se face pace, oamenii se întorc acasă și își recontruiesc țara. Acum, însă, nouă din zece imigranți rămân în Danemarca. Așa ceva, evident, nu putem susține (din punct de vedere economic n.r.). Nu putem să acordăm protecție și celor care au nevoie, dar să-i ținem și pe cei care nu mai au nevoie”, a declarat Inger Stojberg într-un interviu acordat TV2.

De altfel, guvernanții de la Copenhaga și-au făcut planuri să repatrieze cel puțin 25 000 de imgranți intrați în țară în ultimii 5 ani. Noile legi anti-imigrație nu sunt o premieră în Danemarca. Guvernul a anunțat cu numai câteva săptămâni în urmă că va trimite imigranții care comit infracțiuni pe o insulă pe care s-au făcut mai demult cercetări cu privire la bolile infecțioase ale animalelor.

În ciuda politicii dure, care nu recunoaște „binefacerile imigrației”, Danemarca nu s-a „bucurat” până acum de criticile înalților birocrați europeni, așa cum se întâmplă cu Polonia, Italia sau Ungaria. Să nu fi observat vigilenta Comisie Europeană nicio încălcare a statului de drept sau măcar vreo problemă în buget? Chiar nu e nimic putred în Regatul Danemarcei?