Evenimentul Zilei > International > OSCE nu poate verifica retragerea armamentului greu din UCRAINA
OSCE nu poate verifica retragerea armamentului greu din UCRAINA

OSCE nu poate verifica retragerea armamentului greu din UCRAINA

Misiunea specială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-a recunoscut incapacitatea de a verifica retragerea armamentului greu din zona tampon în estul Ucrainei care separă trupele ucrainene de combatanţii separatişti proruşi.

Într-un comunicat difuzat marţi, OSCE menţionează că, pentru a putea verifica retragerea armamentului greu, observatorii organizaţiei au nevoie de „acces total şi nelimitat” în zona de conflict, precum şi „date elementare” privind armamentul greu aflat în dotarea ambelor tabere, scrie EFE, citată de Ageepres.

„Ne trebuie date despre amplasamentele armamentului în prezent, despre rutele folosite pentru retragerea acestuia, precum şi despre locurile unde vor fi concentrate aceste echipamente” ulterior retrageri de pe front, explică OSCE, care este garantul acordului de la Minsk şi al procesului de pace în Ucraina.

De asemenea, OSCE menţionează că o dificultate în plus o constituie teritoriul vast de pe care trebuie retras armamentul greu din zona tampon, conform acordului convenit pe 12 februarie la Minsk de liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei şi Franţei, această zonă trebuie să aibă o lăţime de cel puţin 50 de kilometri.

Separatiştii proruşi au declarat, anterior, că au finalizat procesul retragerii armamentului din zona demilitarizată, dar autorităţile de la Kiev afirmă că, de fapt, insurgenţii îşi regrupează forţele în vederea unor noi posibile ofensive.

Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut marţi separatiştilor proruşi să nu profite de armistiţiu pentru a pregăti noi acţiuni armate

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: