Evenimentul Zilei > International > Orwell devine realitate. SUA, Rusia și China își împart lumea, fiecare după interese
Orwell devine realitate. SUA, Rusia și China își împart lumea, fiecare după interese

Orwell devine realitate. SUA, Rusia și China își împart lumea, fiecare după interese

„America trebuie să renunțe la viziunile ei idealiste despre securitate și o lume unipolară sigură, unde Washingtonul este recunoscut drept cea mai tare superputere. În realitate, situația este diferită”, a declarat David Pyne, expert în probleme de securitate națională. Fost ofițer al armatei americane, Pyne spune că SUA, Rusia și China ar trebui să semneze un acord de împărțire a sferelor de influență, similar celor la care au ajuns țările „marii trilaterale” de la Potsdam și Yalta.

Suntem în „1984” și lumea, în urma celui de-al treilea război mondial, a fost împărțită astfel: Oceania (Americi, Marea Britanie, Irlanda, Australia, Noua Zeelandă și partea central-sudică a Africii), Eurasia (Europa și Rusia), Estasia (uniunea din Asia de Sud-Est), fiecare în război cu celelalte.

În Eurasia, guvernează neo-bolșevismul, născut din Partidul Comunist Rus. În Oceania, al cărui capital este Londra, compania este administrată după principiile socialismului englez. Oceania este guvernată de un lider suprem și atotputernic pe care nimeni nu l-a văzut vreodată: Fratele cel Mare. Peste tot, sunt afișe mari care înfățișează Big Brother și sloganurile de partid: „războiul este pace”, „libertatea este sclavie”, „ignoranța este forța”.

George Orwell devine realitate

Fostul ofițer al armatei americane a transmis printr-un articol redactat în „The National Interest” că SUA nu sunt capabile să poarte un singur război pe două fronturi, dacă relațiile cu Rusia și China se înrăutățesc, motiv pentru care cei trei lideri trebuie să-și împartă sferele de influență.

SUA ar trebui să recurgă la conceptul „reținerii strategice”, uitând de posibilitatea hegemoniei mondiale, potrivit lui David Pyne, astfel încât să fie împiedicată apariția unor noi lideri regionali în Asia de Nord-Est și în Europa.

„La rândul său, acest lucru va determina aliații SUA să-și asume principala povară a asigurării securității în regiunile lor și să se bazeze pe propriile forțe pentru a rezista în fața unor hegemonii regionale, precum Rusia și China”, a explicat expertul în probleme de securitate națională.

SUA – Rusia – China și acordul pentru împărțirea puterii

Washingtonul ar trebui să încheie un acord cu Rusia și China pentru împărțirea sferelor de influență, a propus fostul ofițer al armatei americane. Dacă SUA și-ar reduce prezența militară în diferite regiuni ale lumii, posibilitatea ca Rusia și China să intervină ar fi mai puțin probabilă, este de părere David Pyne.

Astfel, „Statele Unite ar putea obține o sferă de influență care să includă Japonia, Australia, Noua Zeelandă, precum și toate țările din Emisfera vestică, inclusiv Europa Occidentală”, a scris Pyne. În sfera de influență a Rusiei ar trece foste state ale URSS, Serbia, Iran, Irak, Siria, precum și Libia. China ar fi responsabilă de Coreea de Nord, Taiwanul, Pakistanul, Afganistanul și o serie de state din Asia de sud-est și Africa, a scris expertul.

În urmă cu puțin timp, un fost consilier al lui Barack Obama, pe nume Charles Kupchan, a declarat că Joe Biden poate opri creșterea puterii Chinei prin asigurarea unor relații strânse cu Rusia. „Pentru a evita riscurile unei inevitabile întăriri a influenței Chinei pe arena mondială, Washingtonul trebuie să convingă Moscova că o colaborare cu Occidentul este mai avantajoasă decât statutul de «”partener junior” al Chinei»”, a susținut Charles Kupchan, potrivit vestidinrusia.ro.