Editura Evenimentul si Capital

Ceea ce nici Orwell nu și-a imaginat! Cum sunt condiționați oamenii prin tehnologie?

Autor: | | 3 Comentarii | 1655 Vizualizari

Profesorul asociat al George Washington University Center, Kalev Leetaru, a făcut o paralelă între celebrul roman 1984 semnat de scriitorul britanic George Orwell și sociatatea actuală.

Într-o analiză pentru revista Forbes, Kalev Leetaru analizează paralela între celebrul roman și societatea actuală.

Analiza profesorului american:

„În 1984, statul decidea ceea ce constituia un discurs acceptabil în menținerea ordinii societății.

În 2019, există un mic grup de companii private din Silicon Valley și directorii lor care exercită puterea absolută asupra a ceea ce ni se permite să vedem și să spunem în mediul online.

În 1984, existau doar câteva țări cărora le aparțineau majoritatea cetățenilor lumii/

În 2019, există doar câteva imperii social media cărora le aparțin majoritatea „netizens” (utilizatorii de internet -n.red) lumii.

În 1984, statul conducea supravegherea și cenzura discursului.

În 2019, companiile social media desfășoară armate uriașe de moderatori umani și de algoritmi care supraveghează utilizatorii 24 de ore din 24, semnalându-i pe cei care comit „crimele de gândire” și ștergându-le existența. Cei care comit prea multe crime de gândire sunt exilați la statutul de „persoană fără personalitate” de către aceleași companii private, fără nici o intervenție sau chiar în contradicție cu voința statului și fără nici un drept de apel.

În 1984, celor care săvârșeau crime de gândire deosebit de grave, li se ștergea orice urmă a existenței lor.

În 2019, companiile social media pot interzice pe oricine, oricând, din orice motiv. Cei exilați din grădinile îngrădite cu pereți ale social media sunt pedepsiți cu ștergerea fiecărei postări pe care au scris-o vreodată, fiecare înregistrare a existenței lor fiind izgonită într-o gaură de memorie. Cei care îndrăznesc să menționeze numele celor care au părăsit lumea digitală sau să critice această izgonire a lor se pot confrunta și ei cu exilul, îngrijorările lor fiind eliminate, stăpânii asigurându-se astfel că „non persoana” încetează să mai existe.

În 1984, guvernul rescria și ștergea istoria care devenea incomodă.

În 2019, guvernele rescriu liniștit comunicatele de presă pentru a elimina declarații anterioare care s-au dovedit greșite sau pentru a adăuga declarații în sprijinul afirmațiilor lor actuale. Între timp, „dreptul de a fi uitat” (Dreptul la ștergerea datelor) al Uniunii Europene acordă cetățenilor obișnuiți posibilitea de a șterge amintirile curate ale societății din„ trecutul lor, permițându-le să „renască” fără povara „păcatelor lor din trecut.

În 1984, „telescreenurile” actuale aveau rolul de dispozitiv de transport și de supraveghere a informațiilor, precum și de a umple spațiile publice și private cu camere și microfoane monitorizate de guvern.

SCANDALUL continua! Ce ar fi facut familia adoptiva a Sorinei la scoala unde invata fetita! Cazul a ajuns la Guvern!

Pagina 1 din 2


Tag-uri: orwell, 1984, tehnologieStirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI