Evenimentul Zilei > International > Ororile lui Kim Jong-un. A împușcat și incendiat un sud-coreean de frica virusului
Ororile lui Kim Jong-un. A împușcat și incendiat un sud-coreean de frica virusului

Ororile lui Kim Jong-un. A împușcat și incendiat un sud-coreean de frica virusului

Forțele nord-coreene au împușcat un sud-coreean care lucra în domeniul pescuitului și care, din motive neclare, a ajuns în apele teritoriale ale Nordului.

Ministerul Apărării de la Seul a calificat acest act drept „scandalos”. Sud-coreeanul a dispărut de la bordul navei în care se afla și a ajuns în apele teritoriale ale Phenianului.

Bărbatul, care avea 47 de ani, se afla la bordul acestei nave care naviga în apropiere de granița de vest a insulei Yeonpyeong, a precizat ministerul sud-coreean într-un comunicat.

După analiza serviciilor de informații, armata sud-coreeană a „confirmat” că nordul „a împușcat un cetățean sud-coreean găsit în apele teritoriale nord-coreene și i-a incinerat corpul”.

Potrivit agenției de știri sud-coreene Yonhap, bărbatul a fost localizat de forțele nord-coreene și interogat de pe o barcă de un oficial îmbrăcat în echipament de protecție.

Covidul și glonțul

„A fost împușcat în apă”, potrivit unui oficial militar. „Soldații nord-coreeni i-au turnat benzină pe corp și l-au incendiat în apă”, a spus el.

Astfel, nord-coreenii ar fi dat foc cadavrului  pentru a preveni orice risc de contaminare cu noul coronavirus, a declarat oficialul militar.

Potrivit agenției Yonhap, care citează oficiali sud-coreeni, ordinul de deschidere a focului a fost dat de „o autoritate superioară” a Nordului.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a condamnat fapta, numind-o „scandaloasă”.

„Avertizăm solemn Coreea de Nord că toate responsabilitățile legate de acest incident îi revin”, a precizat partea sud-coreeană.

Motivele pentru care funcționarul sud-coreean se afla în apă nu sunt clare. Presa a informat că încălțările sale se aflau la bordul navei pe care a părăsit-o, ceea ce poate sugera că ar fi vrut să „dezerteze”.

În luna iulie, un transfug nord-coreean fugit în Sud în urmă cu trei ani s-a întors în ţara sa reuşind să traverseze ilegal „linia de demarcaţie” care servește ca frontieră cu Coreea de Sud.

Ceea ce a determinat autoritățile din Nord să decreteze închiderea orașului Kaesong, situat la frontier, de teamă că transfugul era purtător de coronavirus.

Comandantul forțelor americane din Coreea de Sud, Robert Abrams, a susținut că autoritățile nord-coreene au ordonat împușcarea celor care au încercat să intre în țară din China, pentru a preveni o epidemie de coronavirus.

A fost creată o „zonă tampon” la frontieră, cu soldați ai forțelor speciale gata să tragă.

Phenianul a susținut până acum că nu a înregistrat niciun caz de Covid-19 pe teritoriul său.

Coreea de Nord și-a închis granițele la sfârșitul lunii ianuarie, când epidemia exploda în China și a impus restricții drastice asupra populației sale, inclusiv izolarea strictă a mii de persoane.