Evenimentul Zilei > Actualitate > Orlando Teodorovici, salvat. A fost numit recent Director de Audit la Curtea de Conturi
Orlando Teodorovici, salvat. A fost numit recent Director de Audit la Curtea de Conturi

Orlando Teodorovici, salvat. A fost numit recent Director de Audit la Curtea de Conturi

Orlando Teodorovici, salvat. Ce fac liderii PSD de altă dată? Foarte bine. S-au salvat. În funcții importante în stat.

Caz Eugen Orlando Teodorovici. Recent, fostul ministru PSD a fost numit director la Direcția de Audit din subordinea celei mai importante structuri din Curtea de Conturi, Autoritatea de Audit.

Potrivit primii legi a conservării materiei descoperită de chimistul francez din secolul al XVIII-lea, Antoine Laurent Lavoisier – „În natură nimic nu se pierde, totul se transformă”.

Cum s-a salvat Orlando Teodorovici

Așa s-a metamorfozat și Eugen Orlando Teodorovici, angajat de curând la Curtea de Conturi grație sprijinului pe care l-a primit de la vicepreședintele Autorității de Audit, fostul baron PSD Nicolae Bădălău, conform surselor noastre politice.

Autoritatea de Audit este cea mai importantă structură din Curtea de Conturi. Eugen Orlando Teodorovici a intrat direct pe post de director la Direcția de Audit. Nimic nou pentru Teodorovici. De când a intrat în câmpul muncii a fost plasat doar în funcții de lux ale administrației centrale.

Între 1991-1997, este expert în ministerul Transporturilor de unde trece la Departamentul de Integrare Europeană al Guvernului CDR, în care stă până în anul 1999. Schimbă locația și apare în anul 2000 director în ministerul de Externe. Pleacă apoi tot ca director la ministerul Integrării Europene în guvernarea PSD-Adrian Năstase, unde staționează între anii 2000-2004.

De la FSN la CDR, la PSD, la PNL și, din nou, la PSD

Orlando Teodorovici se ambientează foarte bine și cu guvernarea de dreapta PD-PNL. Ocupă funcția de director la ministerul Economiei între 2004-2005 de unde avansează în guvernarea Tăriceanu în funcția de secretar de stat la ministerul Economiei între anii 2007-2009.

Perioadă în care devine membru al PNL, pe listele căruia candidează la alegerile parlamentare din anul 2008 pentru o poziție de senator PNL de Vrancea. Ghinion, nu este ales. Se reorientează politic.

Așa cum ,,nimic nu se pierde, totul se transformă, cel care a primit porecla de „politicianul-dandy” trece în anul 2012 la PSD pe listele căruia candidează și este votat senator de Buzău. Devine prieten cu Victor Ponta care, în calitate de premier, îl și numește în guvernarea USL (PSD+PNL) ministru al Fondurilor Europene, unde domnește între anii 2012-2015.

Orlando Teodorovici, salvat mereu de protectori politici

Teodorovici nu prea a accesat fonduri europene în această calitate, dar a continuat să translateze funcții. În anul 2015 este numit de premierul Victor Ponta, ministru de Finanțe.

Pierde fotoliul de ministru când guvernul Ponta cade în anul 2015, în urma tragediei de la Colectiv. Dar Orlando Teodorovici se securizează. Câștigă nu nou mandat de senator, de data aceasta la Tulcea, tot pe listele PSD.

Liviu Dragnea îl reciclează și el și îl numește, pentru scurt timp, ministru de Finanțe.

Florin Cîțu despre Orlando Teodorovici : „Cârtița!”

În luna iunie a anului 2019 Eugen Orlando Teodorovici, intrat în grațiile noului președinte al PSD post-Dragnea, Viorica Vasilica Dăncilă, este ales la Congresul partidului în funcția de președinte executiv. Moment inspirațional pentru liberalul de atunci, în prezent premier, Florin Cîțu, să îl caracterizeze plastic: „Cârtița! Orlando, fă ce ai învățat și distruge-i din interior”.

Orlando Teodorovici fusese membru al PNL până în anul 2012.

După izolarea politică în care l-au trimis colegii de la PSD în urma Congresului partidului din vara anului 2020, Eugen Orlando Teodorovici a pierdut și poziția de senator de Tulcea la care a aspirat la alegerile parlamentare din decembrie 2020. A rămas în circuitul public prin prezențele la TV care au devenit din ce în ce mai rare.

Într-o declarație recentă, acordată Epoch Times, Orlando Teodorovici s-a debarasat de haina veche de politician PSD: „Nu am fost niciodată om politic. Doar apartenența la un partid politic, PSD, mi-a dat titulatura aceasta. Eu sunt specialist. Sunt auditor”.

Specialist sau nu, Eugen Orlando Teodorovici a revenit la postura inițială, bugetar de lux, grație sprijinului politic primit de la un fost lider PSD, Nicolae Bădălău, mare șef la Curtea de Conturi.