Directorul general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus suține că este încă posibil să „schimbăm traiectoria”. El a cerut țărilor să adopte testări riguroase și strategii de urmărire a contactelor celor care au contractat virusul.

„Ceea ce contează cel mai mult este ceea ce facem. Nu poți câștiga o partidă de fotbal apărând. De asemenea, trebuie să ataci”, a spus el, într-o conferință de presă comună, cu președintele Fifa, Gianni Infantino, pentru a lansa o campanie de „kick out coronavirus” la care să participe fotbaliști.

Dr Tedros a spus că solicitarea oamenilor să rămână acasă și alte măsuri de distanțare fizică au un rol important în încetinirea răspândirii virusului, dar le-a descris ca fiind „măsuri defensive care nu ne vor ajuta să câștigăm”.

„Pentru a câștiga, trebuie să atacăm virusul cu tactici agresive și țintite – testarea fiecărui caz suspect, izolarea și îngrijirea fiecărui caz confirmat și urmărirea și carantinarea fiecărui contact strâns.”

„Oamenii din domeniul sănătății își pot face munca în mod eficient doar atunci când își pot face munca în siguranță”, a avertizat el. „Chiar dacă facem totul altceva, dacă nu acordăm prioritate protejării lucrătorilor din sănătate, multe persoane vor muri, deoarece lucrătorul de sănătate care le-ar putea salva viața este bolnav.”

El a spus că OMS a colaborat cu partenerii săi pentru raționalizarea și prioritizarea utilizării echipamentelor de protecție și pentru a rezolva deficitul global al acestuia.

„Măsurile puse în aplicare pentru a încetini răspândirea virusului pot avea consecințe nedorite ale agravării deficitului de unelte de protecție esențiale și a materialelor necesare pentru a le face”.