Evenimentul Zilei > Politica > Orban spune că primăriile nu mai au bani. Un edil liberal laudă programul Guvernului

Orban spune că primăriile nu mai au bani. Un edil liberal laudă programul Guvernului

Conducerea PNL a trimis o solicitare către toți primarii formațiunii să facă o informare detaliată privind criza bugetelor locale. Un primar liberal spune despre PNDL că este „cel mai coerent și solid program”.

Ludovic Orban spune că în următoarea perioadă se vor pierde sute de milioane din fondurile europene deoarece  autoritățile locale nu mai au bugete pentru cofinanțarea proiectelor de investiție.

„La ora actuală există primării, iar numărul acestor primării va crește și în luna august și în luna septembrie, în care nu mai există resurse financiare să se plătească integral salariile angajaților, cheltuielile de funcționare a localităților, plata indemnizațiilor către persoanele cu dizabilități, plata salariilor asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități și o serie de alte cheltuieli curente extrem de necesare”, arată liderul liberal. Acesta mai spune că în doi ani, 2018 și 2019, localitățile au pierdut 7 miliarde de euro.

 

„Deznodământul, intrarea în criză bugetară gravă a  autorităților locale era un deznodământ previzibil, încă de la adoptarea legii bugetului de stat iar ceea ce a făcut Ministerul Finanțelor și Guvernul, a arătat că ei, de fapt, potențează această criză și probabil, nu numai că acceptă ci chiar și-au dorit să provoace această criză, pentru că pe de-o parte i-au pus pe primari, au pus autoritățile locale să plătească toate cheltuielile suplimentare care au apărut ca urmare a legii bugetului de stat, în timp ce veniturile suplimentare la care aveau dreptul autoritățile locale nu au fost alocate decât din momentul adoptării legii bugetului de stat”, a mai spus Orban.

De cealaltă parte, vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării, îl contrazice pe Orban. Acesta a avut luni, în Brașov, o întâlnire cu Asociația Comunelor din România. „Sunt întotdeauna disponibil pentru a-i asculta pe primarii din țară așa că mi-am început săptămâna la întâlnirea Asociației Comunelor din România.

O întâlnire dinamică în care cei peste 200 de primari prezenți, de toate culorile politice, mi-au spus că vor continuarea Programului Național de Dezvoltare Locală, fiind cel mai coerent și mai solid program, ca să citez un primar PNL. I-am asigurat că Guvernul va continua să sprijine toate investițiile făcute în țară prin PNDL și că vom plăti toate facturile aferente. I-am încurajat să rămână așa cum sunt: solidari și vocali când vine vorba de comunitățile lor. Iar colegilor de la USR prezenți astăzi le-am spus și le spun atât: îmi doresc ca toate partidele să aibă primari aleși astfel încât să vadă realitatea de la firul ierbii așa cum este ea, nu doar lozinci și nicio soluție”, a declarat Suciu.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: