Conform unei copii a unei scrisori obținute joi de Reuters, Orban i-a cerut liderului Partidului Creştin-Democrat Flamand (CD&V) din Belgia, Wouter Beke, să îşi reconsidere propunerea de expulzare a Fidesz. Un purtător de cuvânt al guvernului a spus că scrisori similare au fost trimise tuturor celor 12 partide membre ale PPE care s-au alăturat propunerii.

Totuşi, Orban a atras atenţia că nu îşi va schimba poziţia privind migrația, „protecția culturii creștine" şi viitorul Europei.

„Nu consider că este rezonabil ca dezacordurile privind migraţia să fie rezolvate prin expulzarea unui partid din PPE", a mai precizat premierul ungar în scrisoarea sa, informează dcnews.ro.

După întâlnirea pe care a avut-o marţi la Budapesta cu Orban, liderul PPE, Manfred Weber, candidat la şefia Comisiei Europene, a spus că problemele din cauza cărora formațiunea ungară de guvernământ Fidesz ar putea fi exclusă din Partidul Popular European nu s-au rezolvat. Weber a apreciat dialogul cu Orban drept „constructiv", dar a adăugat că Fidesz mai trebuie să dovedească membrilor PPE că respectă valorile fundamentale ale formațiunii conservatoare.

Politicianul german a cerut Fidesz să renunțe imediat la pozițiile anti-europene, să acorde din nou sprijin Universităţii Centrale Europene finanţate de magnatul american de origine ungară George Soros şi să ceară scuze PPE. 

În actuala campanie pentru alegerile europarlamentare din mai, Fidesz l-a atacat pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin mesaje pe care Weber le-a calificat săptămâna trecută drept „ştiri false". Unii membri ai PPE au cerut deja excluderea Fidesz, iar vineri Orban nu respinsese posibilitatea retragerii partidului său din grupul popularilor europeni.