Persoanele de peste 65 de ani vor putea ieși din casă, între anumite ore.

„Am văzut că s-a rostogolit o informație care nu este adevărată și care veți vedea că nu este adevărată, privitoare la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Se știe foarte clar că cei mai expuși îmbolnăvirii, care prezintă cel mai mare risc sunt persoanele în vârstă, pensionarii, bunicii părinții noștri, cei cu vârsta de peste 65 de ani. Pentru a-i proteja, doar pentru a-i proteja se va institui, practic, această interdicție de a ieși de la domiciliu, dar nu pe toată perioada zilei.

Va exista un interval orar în care pensionarii, cei cu vârsta de peste 65 de ani, se vor putea deplasa și chiar ne impunem ca obiective să le asigurăm servirea aproape exclusiv în magazinele alimentare, în farmacii, pentru persoanele de peste 65 de ani, astfel încât să nu interacționeze cu alți cetățeni, pentru a-şi cumpăra ceea ce au nevoie pentru traiul zilnic. De asemenea se pot deplasa ca să facă o plimbare. Deci modul în care a fost prezentată ideea de măsură nu este corect, și ministrul afacerilor interne va prezenta conținutul ordonanței care va clarifica această situație”, a adăugat Ludovic Orban.

Știre inițială:

Premierul Ludovic Orban va susține astăzi, la ora 19.00, o conferință de presă la Palatul Victoria.

Conferința de presă va fi transmisă live pe platformele Facebook și YouTube ale Guvernului, iar imaginile video vor fi difuzate presei în direct prin sistemul unic de distribuție folosit și de Administrația Prezidențială.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că recomandările în cazul epidemiei de coronavirus devin obligaţii. Armata va suplimenta personalul de ordine publică prezent pe străzi în contextul restricţiilor pentru limitarea transmiterii COVID-19.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că situația devine mai complexă și s-a stabilit să se introducă măsuri suplimentare pentru încetinirea epidemiei. Astfel se introduc noi restricții de circulație, iar recomandările devin obligație. Oamenii pot ieși la serviciu, la cumpărăturile necesare.

„Am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi în situaţia să îngrădim, să încetinim răspândirea infecţiei. Astfel, se vor introduce noi restricţii de circulaţie şi noi restricţii pentru români în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine o obligaţie”, a spus şeful statului, după şedinţa de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Președintele a precizat că Armata va pune la dispoziție personal care să susțină poliția și jandarmeria în implementarea restricțiilor. Persoanele de peste 65 de ani vor fi obligate să rămână în case pe toată perioada, având în vedere pericolul crescut de contaminare în rândul lor. Persoanele care sunt în carantină vor fi supravegheate electronic pentru a nu părăsi locurile de carantină.

„Am convenit să folosim şi Armata pentru a gestiona mai bine situaţiile create în teren. În acest fel, Armata va pune la dispoziţie personal care va veni să suplimenteze forţele de ordine publică, Jandarmerie şi Poliţie”, a spus şeful statului.