Evenimentul Zilei > International > Viktor Orban, la Casa Albă. Agenda discuțiilor cu Trump
Viktor Orban, la Casa Albă. Agenda discuțiilor cu Trump

Viktor Orban, la Casa Albă. Agenda discuțiilor cu Trump

Preşedintele Trump va discuta luni la Casa Albă cu primul ministru ungar, Viktor Orban cu acesta agendele comercială, energetică şi de securitate naţională, a arătat într-o declaraţie Casa Albă.

Convorbirile celor doi se vor concentra însă, se pare, în primul rând asupra coordonării poziţiilor antiimigraţie într-o alianţă globală. Înaintea vizitei lui Orban la Washington, ministrul ungar de externe declara pentru un post de radio ungar că este în curs de formare o alianţă antiimigraţie şi sublinia faptul că ţara sa şi SUA se numără printre cele câteva ţări care au votat, anul trecut, la Naţiunile Unite, împotriva unui pact privind migraţia, transmite RRA.

Importanţi membri ai Congresului, atât republicani, cât şi democraţi, i-au trimis vineri o scrisoare preşedintelui Trump în care îşi declară îngrijorarea cu privire la ceea ce numesc "traiectoria democratică în declin din Ungaria". În ultimii ani, democraţia din Ungaria s-a erodat semnificativ, arată în scrisoare preşedintele Comitetului senatorial pentru relaţii externe, republicanul Jim Risch, şi primul democrat al Comitetului, Bob Menendez, adăugând că, sub Orban, procesul electoral a devenit mai puţin competitiv, iar sistemul judiciar este din ce în ce mai controlat de stat. Scrisoarea a fost semnată, de asemenea, de senatorul republican Marco Rubio şi de senatoarea democrată Jeanne Shaheen.

Câţiva congresmeni, în frunte cu preşedintele Comitetului pentru afaceri externe al Camerei Reprezentanţilor, democratul Eliot Engel, i-au cerut preşedintelui Trump să îşi anuleze întâlnirea cu premierul Orban.

În aceeaşi scrisoare, senatorii spun că sunt foarte îngrijoraţi cu privire la relaţia foarte apropiată a Ungariei, membră NATO, cu Rusia. Ei acuză faptul că Ungaria permite Rusiei să îi exploateze sistemul de vize pentru a evita sancţiunile americane.

Pe de altă parte, săptămâna aceasta, Mike Pompeo va face prima sa vizită ca secretar de stat în Rusia. Potrivit Departamentului de Stat, el va discuta cu preşedintele Putin şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre acţiunile agresive şi destabilizatoare ale Moscovei în întreaga lume.

Mike Pompeo va avea astăzi, o întâlnire la Moscova cu personalul ambasadei americane, înainte de a se îndrepta către Soci pentru convorbire cu preşedintele Putin şi ministrul de externe Lavrov.

Mike Pompeo va reafirma îngrijorările Washingtonului privind rolul Rusiei în Venezuela şi Siria, încălcarea tratatului INF şi interferenţa Rusiei în alegerile americane.