Locuitorii orașului thailandez Lopburi  au mari probleme în ultima perioadă, nu numai din cauza pandemiei. Necazurile sunt provocate de miile de maimuțe care locuiesc în această urbe și care au ajuns să-i terorizeze pe rezidenți.

Primatele au luat-o razna în ultimele luni, pentru că suferă din cauza foamei. Închiderea circuitului turistic a făcut ca maimuțele să nu mai primească mâncare din partea vizitatorilor. Așa că au început să aibă un comportament foarte agresiv. Un grup masiv de macaci s-a instalat într-un cinematograf părăsit și maimuțele au început să se lupte între ele pentru supremație.

Atunci când nu se războiesc între ele, primatele îi atacă pe locuitori, care sunt disperați din cauza agresiunilor fizice, conform zerohedge.com.

Localnicii și autoritățile au încercat să hrănească maimuțele, dar decizia s-a întors împotriva lor. Și asta pentru că o dietă bazată pe cereale, dulciuri și băuturi zaharate cresc libidoul. În ultimii ani, comunitatea macacilor din Lopburi a ajuns de la 6.000 la 27.000. „Cu cât mănâncă mai mult, cu atât au mai multă energie, deci se înmulțesc”, a spus Pramot Ketampai, administrator al templului Prang Sam Yod, un alt loc unde macacii fac legea.

În luna martie, două găști de maimuțe rivale s-au războit între ele, iar traficul în zonă a fost oprit din cauza pericolului la care erau expuși oamenii. „Noi am ajuns să trăim într-o cușcă, iar maimuțele sunt libere pe străzi”, s-a plâns Kuljira, o locuitoare din Lopburi, care a fost forțată să-și învelească toată curtea cu o plasă pentru a se proteja.

Femeia a mai spus că o altă problemă este legată de mirosuri. Excrementele sunt peste tot pe străzi, iar disconfortul olfactiv îi scoate din minți pe localnici. Un comerciant din oraș a pus lângă magazinul său tigri și crocodili din pluș, sperând astfel că le va speria pe maimuțe. În această săptămână, autoritățile locale au început o campanie de sterilizare, prima din ultimii trei ani.