Evenimentul Zilei > Actualitate > ORA DE CREAȚIE – campania educațională care stimulează creativitatea elevilor din clasele primare
ORA DE CREAȚIE – campania educațională care stimulează creativitatea elevilor din clasele primare

ORA DE CREAȚIE – campania educațională care stimulează creativitatea elevilor din clasele primare

„Ora de creație“ este o inițiativă de stimulare a educației creative în învățământul primar, care își propune să aducă în atenția publică importanța dezvoltării inteligenței aplicate în rândul elevilor. Noul Curriculum la clasele I - IV prevede asigurarea unui spațiu destinat activităților inter și transdisciplinare, alături de cele monodisciplinare.

Programul „Ora de creație“, este un proiect de educație practică bazat pe ateliere de dezvoltare creativă pentru elevi și profesori, vor fi incluse școli primare din 4 orașe. Programul „Ora de creație“ își propune să aducă în atenția publică importanța educației creative si are ca finalitate formarea unor competențe ce țin nu numai de cunoaștere, ci și de comunicare, creație, interacțiune socială.

 

Miercuri, 20 aprilie, a avut loc prima ora de creație din cadrul campaniei, în București, fiind susținută de elevii clasei a II-a A de la Școala 80, din Sectorul 3. De-a lungul anului, programul va mai ajunge în școli primare din Constanța, Târgoviște și Ploiești, furnizând profesorilor și elevilor materialele necesare susținerii de ateliere practice.

 

Elevii vor realiza proiecte de soft DIY (do it yourself), în cadrul unor atelierele practice, care vor cultiva cooperarea, libertatea de acțiune și exprimare, dar și perseverența, răbdarea, disciplina muncii, satisfacția descoperirii. Scopul programului este de a veni în completarea programei școlare și de a-i ajuta pe elevi să își folosească întregul potențial creator.

 

„Educația creativă trebuie să fie o componentă a școlii contemporane și sa pregateasca elevii pentru provocările societății moderne. Campania noastră vizează școlile primare, pentru că acestea au un rol covârșitor în depistarea și stimularea creativității în procesul învățării. Ne dorim susținerea sistemului educațional prin oferirea materialelor necesare înlesnirii învățării creative. Ora de creație va oferi posibilitatea dezvoltării la maxim a capacităţilor şi aptitudinilor creative ale elevilor. Vor învăța că pentru a realiza ceva trebuie efort, o voință formată, lucru în echipă, entuziasm. Vor conştientiza că tot timpul există în jurul lor câte ceva ce poate deveni interesant și care le poate fi util ulterior. Cercetările în domeniul creativităţii au arătat că există interacţiune între creativitate, inteligenţă și randament şcolar. Învăţând creativ, devenim creativi”, declară Mirela Ochiana, Marketing Manager Praktiker România.

 

Fiecare școală participantă, inclusă în campanie va beneficia de suportul Praktiker, compania care a gândit acest program „Ora de creație“,  în susținerea atelierelor creative pentru elevii claselor primare, precum și de ajutor în asigurarea materialelor didactice necesare acestor ore de creație.