Evenimentul Zilei > International > Opt aliați ai fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, morți în condiții suspecte
Opt aliați ai fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, morți în condiții suspecte

Opt aliați ai fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, morți în condiții suspecte

Politicieni din anturajul fostului lider de la Kiev care simpatiza cu Moscova și figuri din mediile pro-ruse au pierit unul câte unul, în doar două luni, în condiții neelucidate.

Un jurnalist pro-rus și un aliat al fostului președinte Viktor Ianukovici au fost împușcați mortal la Kiev în ultimele 48 de ore. Ieri, pe o stradă din capitala ucraineană, jurnalistul Oles Buzina, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Moscovei, a fost doborât de focuri de armă trase dintr-o mașină de către persoane mascate. Moartea sa a venit la mai puțin de o zi de asasinarea lui Oleg Kalașnikov, fost parlamentar ucrainean și membru în Partidul Regiunilor, formațiune politică condusă de fostul lider pro-rus de la Kiev, Viktor Ianukovici. Kalașnikov, care a primit amenințări cu moartea după ce a cerut public manifestări care să celebreze victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial, este al optulea apropiat al fostului președinte, acum refugiat în Rusia, ucis în ultimele două luni.

Sinucideri bizare

În ianuarie, Alexei Kolesnik, fost șef al administrației regionale din Harkov a fost găsit spânzurat. Pe 24 februarie, Stanislav Melnik, fost coleg de partid cu Kalașnikov, a fost găsit mort prin împușcare, autoritățile tratând incidentul ca sinucidere. O zi mai târziu, Serghei Valter, primarul orașului Melitopol, aflat sub controlul guvernului ucrainean, a fost, de asemenea, găsit spânzurat, fără niciun bilet de adio. Într-o singură zi, pe 26 februarie, un comandant al poliției din Melitopol și un fost parlamentar aliat al lui Ianukovici au fost găsiți morți, cazurile fiind și ele tratate drept sinucideri. În sfârșit, pe 28 februarie și 14 martie, un procuror din Odessa și un alt fost parlamentar în partidul lui Ianukovici au murit după ce s-au aruncat de la etaj.

În acest context, și moartea fiului cel mic al lui Ianukovici a fost privită cu suspiciune de figurile politice pro-ruse din Ucraina. Viktor (același nume cu al tatălui, n.r.), în vârstă de 33 de ani, a murit după ce mașina în care se afla s-a scufundat în apele înghețate ale lacului Baikal, în extremul orient rus.