Evenimentul Zilei > Actualitate > „Oprescu-Gazon”, un primar prea mic pentru un stadion aşa de mare
„Oprescu-Gazon”, un primar prea mic pentru un stadion aşa de mare

„Oprescu-Gazon”, un primar prea mic pentru un stadion aşa de mare

Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, ignoră sfaturile UEFA în ceea ce priveşte întreţinerea gazonului şi se gândeşte numai cum să scape de "Naţional Arena".

Gestionarea stadionului "Naţional Arena" pare să fie o treabă prea grea pentru edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu. După ce s-a lăudat că le-a dat bucureştenilor cea mai mare arenă din ţară, primul gospodar al oraşului nu ştie acum cum să scape de responsabilităţi.
Meciul dintre România şi Franţa, când gazonul s-a transformat "într-un câmp de cartofi", după cum scria presa franceză, i-a lipit pe frunte eticheta de "Oprescu- Gazon". După imensul scandal izbucnit, şi-a dat seama că trebuie să refacă proiectul privind concesionarea stadionului.
Edilul s-a răzgândit după ce a propus de patru ori o formă de concesionare consilierilor generali, iar aceştia l-au refuzat de tot atâtea ori. "Contractul era de principiu, urmând să se desfăşoare toate fazele legale atribuirii de management. Acesta reprezintă baza de pornire într-o licitaţie normală, aşa cum se face, transparenţă, cu caiet de sarcini", a explicat primarul general.
Între timp, maşinile cu noua iarbă din Olanda au început să vină în Capitală. Însă, dacă autorităţile nu vor lua măsuri pentru a întreţine eficent gazonul, şi aceasta va ajunge la gunoi, acolo unde a fost aruncat cel care a fost scos ieri de pe "Naţional Arena".
Cine şi cum ar trebui să gestioneze stadionul
Întrebat cum ar trebuie gestionat stadionul şi dacă Municipalitatea poate întreţine "Naţional Arena", viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, este de părere că orice decizie cu privire la acest obiectiv va trebui luată de către Consiliul General al Muncipiului Bucureşti (CGMB).
"Revedenţa de 15% din profit este un câştig prea mic pentru Primărie. Nu vom recupera niciodată cei 20 de milioane de euro investiţi, dar administrarea "Arenei" trebuie făcută astfel încât Municipalitatea să aibă un cuvânt de spus, iar contractul de concesiune să fie în favoarea bucureştenilor", a explicat Raicu.
Nu a învăţat mare lucru
Şi, chiar dacă ne-am făcut de râs, iar cei care au montat gazonul şi s-au ocupat de aducerea lui spun că iarba pe "Naţional Arena" nu va creşte dacă nu va fi ajutată cu sisteme speciale, Sorin Oprescu spune că toate acestea sunt poveşti.
"Astea sunt poveşti cu cocoşul roşu. Gazonul s-a scos, astăzi (n.r. marţi) au apărut personajele noi, sper ca la noapte să apară şi gazonul şi sper ca până vineri să îl termine de pus. Dacă o să ne spună specialiştii că trebuie să cumpărăm (n.r. instalaţie pentru microclimatul de la nivelul solului), o să o cumpărăm, dar nu cumpărăm sanie acum şi aşteptăm iarna. Om vedea. Fără instalaţia asta, ce? Să vedem cum se comportă acest gazon", a declarat, marţi, primarul general.
În timp ce Oprescu se mai gândeşte dacă să monteze aceste sisteme, patronul firmei Gama Verde, care a pus iniţial gazonul pe "Naţional Arena", Adrian Oprişan susţine că iarba se va deteriora din nou.
Oprişan ştia foarte bine în ce condiţii nu se strică gazonul
"Pentru a-l păstra şi folosi într-un ritm normal, beneficiarul va trebui să mai cheltuie 900.000 de euro pe un sistem complex. Principala problemă a "Naţional Arena" a fost, este şi va fi microclimatul de la nivelul solului", a declarat Oprişan pentru mediafax.ro.
Nici părerea specialiştilor angajaţi de UEFA nu pare să conteze prea mult pentru primarul general al Capitalei. Astfel, deşi raportului întocmit de STRI, firmă britanică agreată de UEFA în probleme legate de suprafeţele de joc, arată că gazonul de le "Naţional Arena" s-a distrus din cauză că s-a ales unul nepotrivit, s-a montat un suport prost, iar atât microclimatul cât şi întreţinerea ierbii nu au fost în regulă, edilul-şef a montat un nou gazon pe aceeaşi "fundaţie" şi aşteaptă să vadă dacă noua iarbă va supravieţui.
NEGLIJENŢĂ
Greşelile care au distrus gazonul

 • iarba a fost ţinută în maşini mai mult decât trebuia;
 • suportul gazonului nu a fost bine făcut, deşi acesta este esenţial;
 • plantarea ierbii nu s-a făcut ca la carte, potrivit UEFA;
 • primarul general nu s-a implicat suficent în verificarea lucrărilor;
 • firma angajată de Muncipalitate să predea stadionul la cheie a subcontractat lucrările, iar răspunderea pentru dezastru s-a dispersat;
 • autorităţile au ignorat problemele stadioanelor din străinătate;
 • firma şi edilul-şef nu şi-au pus problema achiziţionării unui sistem pentru a combate degradarea ierbii.

Citiţi şi:

 • Sorin Oprescu a cedat. Va propune alt contract de management pentru Naţional Arena
 • SCANDALOS! Sorin Oprescu şi Mircea Sandu ne-au făcut de râsul lumii
 • INVESTIGAŢIE EVZ. Firma care a plantat "cartofi" pe Naţional Arena mai poate ciupi câteva milioane de euro de la FRF
 • Naţional Arena, stadion de 234 de milioane de euro cu gazon de doi lei! Oprescu zice că a fost acceptabil. VEZI IMAGINI JENANTE
 • Scandalul gazonului continuă. Gigi Becali vrea să îl repare el. Dragomir e sceptic
 • Director Max Boegl, constructorul Naţional Arena: „Nu îmi amintesc cum se numeşte firma angajată să pună gazonul”
 • EXCLUSIV EVZ. Oprişan, despre scandalul gazonului: „Nu ar trebui căutaţi vinovaţii”
 • Sorin Oprescu: "Indicii despre starea neconformă a gazonului au existat. E responsabilitatea constructorului"
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: