Oprescu, 15 procente în faţa lui Blaga

Oprescu, 15 procente în faţa lui Blaga

Un sondaj INSOMAR relevă că Sorin Oprescu, candidat independent la Primăria Capitalei, este cotat cu 39% dintre voturi. Urmează Vasile Blaga (PDL) - 24%, Ludovic Orban (PNL) - 12%, Cristian Diaconescu (PSD) - 11% şi Cozmin Guşă (PIN) - 6%.

Sorin Oprescu ocupă primul loc în preferinţele electorale ale bucureştenilor, arată un sondaj INSOMAR efectuat la comanda postului Realitatea TV. Cercetarea sociologică a fost efectuată în perioada 13-16 mai prin chestionarea telefonică a 1.770 de subiecţi.

Conform sondajului INSOMAR, Sorin Oprescu a întrunit 39% din opţiunile celor care au precizat că vor merge cu siguranţă la alegerile din 1 iunie. Pe al doilea loc se clasează candidatul PDL, Vasile Blaga, cu 24%. Candidatul PNL, Ludovic Orban, este cotat cu 12%, iar cel al PSD, Cristian Diaconescu cu 11%. Cozmin Guşă, reprezentantul PIN, întruneşte doar 6%. Sub marja de eroare de 3% se situează Verginia Vedinaş (PRM), Codrin Ştefănescu (PC) şi Aurelian Pavelescu (PNŢCD), fiecare cu câte două procente.

Pentru Consiliul General al Primăriei Capitalei opţiunile de vot sunt următoarele: PDL 36%, PSD 27%, PNL 14%, PIN 5%, PNG 4% şi PNŢCD 4%.

Ne puteți urmări și pe Google News

La întrebarea privind participarea la alegerile din 1 iunie, 52% dintre bucureştenii chestionaţi de INSOMAR au răspuns „cu siguranţă da“. „Probabil da“ au răspuns 17%, „probabil nu“ - 20% şi „sigur nu“ - 9%. Cât de benefică este implicarea lui Băsescu în campanie

O altă problemă testată de sondajul INSOMAR a fost percepţia bucureştenilor asupra implicării preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală.

Întrebaţi dacă consideră că Traian Băsescu se implică în campania electorală, 61% dintre respondenţi au spus „DA“, 32% - „NU“, iar restul de 7% spun că nu ştiu.

Dintre cei 61% care consideră că preşedintele se implică în campanie, 52% nu sunt de acord cu această atitudine, 36% o aprobă, iar 11% spun că le este indiferent.

De asemenea, 51% dintre bucureştenii intervievaţi telefonic de INSOMAR consideră că declaraţiile preşedintelui nu influenţează opiniile alegătorilor. În schimb, doar 44% susţin contrariul.

SCEPTICISM

Doar 25% se lasă influenţaţi de sondaje

Conform cercetării INSOMAR, 25% dintre bucureştenii intervievaţi au declarat că se lasă influenţaţi de sondaje, atunci când hotărăsc cu cine votează. Mai precis, 10% spun că se lasă influenţaţi în mare măsură, iar 15% în mai mică măsură. De asemenea, 11% spun că „nu prea ţin seama de sondaje“. De partea cealaltă, 64% susţin că nu se lasă influenţaţi în opţiunile de vot de sondajele de opinie.

Sondajul INSOMAR a fost realizat telefonic. Eşantionul nu este considerat reprezentativ, fiind „proiectat pe suportul unei baze de date alcătuită din posesori de telefon, abonaţi pe toate reţelele de telefonie, fixă şi mobilă, din Bucureşti“, are „o marjă de eroare de +/- 3% pentru un nivel de încredere de 95%“.

Într-un sondaj EVZ, ale cărui rezultate au fost contabilizate vinerea trecută, Vasile Blaga (PD-L) se află în topul preferinţelor cititorilor.

Citiţi şi: EDITORIALUL EVZ: De ce pierde PDL alegerile