Evenimentul Zilei > Actualitate > Raed Arafat, propus ministru al Sănătăţii
Raed Arafat, propus ministru al Sănătăţii

Raed Arafat, propus ministru al Sănătăţii

Mai mulţi reprezentanţi ai partidelor aflate în opoziţie cer demisia Ministrului Sănătăţii, acuzând că Attila Cseke este direct răspunzător de starea sistemului de sănătate. Liberalii îl propun ca înlocuitor pe Raed Arafat.

"Sistemul sanitar se prăbuşeşte, iar pentru acest fapt ministrul Sănătăţii, domnul Attila Cseke, este responsabil. Sistemul sanitar este subfinanţat, iar soarta pacienţilor, a celor care îşi plătesc asigurările medicale este lăsată la voia întâmplării. Nepăsarea în această speţă este intolerabilă", spun deputaţii social-democraţi Nicolae Băniciou şi Cristian Rizea, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.
Cei doi subliniază că în ultima perioadă românii au fost martorii unor erori medicale uriaşe, care s-au soldat cu decese sau cu îmbolnăvirea unor persoane care au apelat la serviciile medicale din România.

"Incendiul care a avut loc la Maternitatea Giuleşti este poate cel mai cumplit şi mai tragic eveniment. Locul în care au venit pe lume şi care ar fi trebuit să fie sigur pentru nou-născuţi a fost cel care i-a ucis pe patru dintre aceştia şi i-a adus pe alţi şapte în stare foarte gravă cu arsuri pe 80% din suprafaţa corpului", se mai arată în documentul citat.
Şi conservatorii cer demisia lui Cseke. Ei consideră că ministrul "direct vinovat de dezastrul de la Maternitatea Giuleşti şi de moartea micuţilor nevinovaţi, prin subfinanţarea sistemului sanitar".
Liberalii au deja o soluţia, dacă ministrul îşi dă demisia. Horea Uioreanu îl propune ca înlocuitor pe Raed Arafat, subsecretar de stat în minister.

  • Vezi tabloul tragediei de la Matenitatea Giuleşti

Ministrul Sănătăţii a susţinut astăzi o conferinţă de presă. Lui Attila Cseke, dar şi primarului Sorin Oprescu li s-a reproşat că nu au fost prezenţi la locul tragediei.
Explozia de la Maternitatea Giuleşti, urmată de un incendiu, s-a produs, aseară, în jurul orei 18,40, la Secţia de reanimare nou-născuţi din cadrul maternităţii Giuleşti. Patru nou-născuţi au decedat în urma tragediei. Nou-născutul decedat astă-noapte avea arsuri pe 70-80% din suprafaţa corpului, ca şi alţi trei bebeluşi. Alţi patru copii, aduşi la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", prezintă arsuri pe 30, 40 şi 50% din suprafaţa corpului, iar în proporţie de 15% au arsuri de căi respiratorii superioare.

În urma exploziei de la maternitatea Giuleşti, au fost evacuate 114 persoane, respectiv 53 de copii şi 61 de femei. În acest caz, procurorii au declanşat o anchetă.