Evenimentul Zilei > Actualitate > Operatorii telecom și-au dat acordul. Cetățeni europeni monitorizați pe timpul pandemiei
Operatorii telecom și-au dat acordul. Cetățeni europeni monitorizați pe timpul pandemiei

Operatorii telecom și-au dat acordul. Cetățeni europeni monitorizați pe timpul pandemiei

Mai mulți operatori europeni de telecomunicați vor furniza informați despre utilizatori, în scopul combaterii crizei de coronavirus. Datele vor fi utilizate pentru monitorizarea persoanelor aflate în carantină și, conform acordului între acordul telecom și Comisia Europeană, vor fi șterse la finalul pandemiei.

Mai mulți operatori telecom între care Orange, Deutsche Telekom și Vodafone au încheiat un acord cu autoritățile europene pentru furnizarea de informații despre utilizatori. Conform grupului de lobby GSM Association (GSMA), măsura a fost adoptată în urma unei întâlniri cu reprezentanții Comisiei Europene.

Monitorizarea utilizatorilor de smartphone la nivelul Uniunii Europene este o premieră, până în prezent genul acesta de măsuri fiind adoptate doar la nivel national, De aceea, există numeroase voci care își exprimă îngrijorarea că guvernele vor ajunge să supravegheze proprii cetățeni. Pe de altă parte, Comisia Europeană dă asigurări că utilizatorii de tehnologie vor fi sub protecția anonimatului, iar datele despre deplasările lor vor fi folosite doar pentru combaterea răspândirii noului epidemiei, iar după soluționarea crizei vor fi șterse.

O măsură similară a anunțat și premierul Ludovic Orban care a precizat că STS are în vedere pregătirea unei aplicații care va permite monitorizarea celor aflați în izolare la domiciliu sau în carantină.