Cea mai înaltă jurisdicţie din Venezuela a confirmat astfel pedepsele pronunţate în prima instanţă, după ce Camera de Casaţie şi o Curte Marţială au respins apelurile depuse de militari. Arestaţi în lunile martie şi mai 2014, militarii au fost judecaţi în legătură cu „pregătirea în 2014 a unei mişcări insurecţionale şi destabilizatoare, intitulată «Operaţiunea Jericho», împotriva Guvernului naţional”.

Planul lor, potrivit unor fragmente din dosar, publicate în presă, consta în preluarea controlului unor detaşamente militare, arestarea lui Nicolas Maduro şi altor conducători chavişti şi organizarea unei mobilizări cetăţeneşti în vederea răsturnării Guvernului.

Liderul socialist, care denunţă cu regularitate planuri de lovituri de stat, a acuzat la începutul lui decembrie că Statele Unite au declanşat un plan vizând să-l înlăture de la putere, cu ajutorul Columbiei şi preşedintelui de extremă dreapta din Brazilia Jair Bolsonaro.

La rândul său, opoziţia acuză cu regularitate Tribunalul Suprem că se află în solda lui Maduro.

Potrivit ONG-ului pentru apărarea drepturlor omului Foro Penal, în venezuela există 278 de „deţinuţi politici” – dintre care 80 sunt militari.

Citește și: