Evenimentul Zilei > Actualitate > Operațiune spectaculoasă în Midia. ”Nava Morții”, atacată de Bigfoot și Neptun. Video
Operațiune spectaculoasă în Midia. ”Nava Morții”, atacată de Bigfoot și Neptun. Video

Operațiune spectaculoasă în Midia. ”Nava Morții”, atacată de Bigfoot și Neptun. Video

A fost week-end agitat în portul Midia, unde au început operațiunile pregătitoare scoaterii navei Queen Hind, răsturnată cu peste 14.000 de oi moarte în apropierea șenalului navigabil. Echipele de intervenție ale companiei GSP au reușit să poziționeze, lângă epavă, barja Bigfoot 2, de pe care se va acționa practic pentru toate operațiunile prin care, în final, Queen Hind va fi adusă la țărm.

Manevra de poziționare a barjei GSP Bigfoot 2 la epava navei Queen Hind s-a încheiat seara trecută după un plan pus la punct cu minuțiozitate. Patru remorchere ușoare, cu pescaj adecvat adâncimilor mici din jurul epavei răsturnate, au ajutat la dirijarea barjei în imediata apropiere a navei.

Potrivit reprezentantului GSP, Alin Vintilă, Bigfoot 2 este o barjă semi submersibilă, de 122 metri lungime și 30 m lățime. La bordul ei sunt încărcate mare parte din utilajele și materialele necesare operațiunii de verticalizare a navei. Odată cu barja, în portul Midia a ajuns și macaraua plutitoare GSP Granit care va fi folosită pentru manipularea diferitelor materiale necesare operațiunii.

   

Imediat ce vremea va fi favorabilă, în portul Midia va ajunge și GSP Neptun, o macara plutitoare de 1800 de tone. Până atunci, barja Bigfoot 2 poziționată lânga epavă va fi pusă în submersie, poziționându-se pe fundul bazinului portuar. Adâncimea în zona respectivă este de circa 4 metri, iar bordul barjei are 6 metri.

VEZI VIDEO

Astfel, în mijlocul acvatoriului portuar se va crea o bază de operațiuni stabilă, explică Alin Vintilă. Începe apoi operațiunea de sudare, pe bordul epavei, a sistemelor de prindere pentru verticalizarea navei.  Având în vedere că se va suda la bordul unei nave răsturnate, ceea ce presupune măsuri de siguranță suplimentare pentru oameni și utilaje, operațiunea de sudare va dura 2-3 zile. Dacă nu va fi furtună.

Concomitent, scafandrii vor inspecta corpul navei pentru a evalua situația actuală. După terminarea sudurii și sosirea, între timp, a macaralei GSP Neptun, de 1800 de tone, epava va fi conectată cu cablurile vinciurilor de pe Bigfoot 2 și cablurile de ridicare ale macaralei. Vinciurile vor acționa ca să răsucească nava și macaraua o va ridica în același timp. GSP s-a angajat ca întreaga operațiune, de îndreptare a navei, aducerea ei la cheu și ecarisajul să se termine în 35 de zile.

”Cel mai spectaculos moment va fi cel al verticalizării navei. Spectaculos în comparație cu restul, pentru că totul se desfășoara încet și foarte incet. În meseria asta încet înseamnă sigur, iar sigur înseamnă rapid”, a declarat Alin Vintilă. El ține să precizeze că operațiunea nu blochează portul Midia pentru că utilajele companiei sunt poziționate în afara șenalului navigabil. Traficul se va desfășura cu restricții de viteza și manevră.

Ranfluarea va fi realizată în 10 zile, urmând că nava să fie adusă la cheu în stare de  plutire. Barjă semisubmersibilă va fi adusă la cheu și va deveni zonă-tampon între uscat și epava ce va fi adusă la mal, astfel încât cadavrele animalelor de la bord să nu contamineze solul. Pe această barjă vor fi containere speciale pentru decontaminare, pe cheu se vor instala prelate de nylon care vor proteja solul, iar oamenii vor fi echipați în costume de risc biologic.

În tot acest timp, zona înconjurătoare va fi restricționată accesului public de orice fel. Se consideră zonă de risc biologic, așa că măsurile vor fi foarte drastice pentru cei care trebuie să ajungă totuși, în preajma corpului navei. Se vor purta costume de protecție, vor fi containere speciale de dezinfecție. ”Se vor lua măsuri extreme de siguranță pentru a nu lasă nici cel mai mic risc posibil de contaminare a mediului, de îmbolnăvire a oamenilor care sunt implicați în operațiune”, subliniază Alin Vintilă. Dacă nu vor există incidente neprevăzute, atât nava cât și oile moarte vor fi scoase până dată de 15 februarie. (Foto și Video: GSP)