Începând de astăzi, ora 10.00, ca urmare a extragerii celor 254 de animale vii, și excluderii posibilității de a mai exista oi în viață în navă, efectivele ISU Dobrogea s-au retras din dispozitivul de la Midia, coordonarea activităților legate de ranfluarea navei și neutralizarea cadavrelor provenite din epavă revenind CN APMC și ANR. În urma analizei, în ședința de astăzi dimineață, Administrația portuară a decis ca un remorcher echipat cu macara, însoțit de două gabare, să colecteze din acvatoriu cadavrele de animale, cu sprijinul unor scafandri.

Apoi, animalele colectate, care sunt în jur de vreo 30 de leșuri, vor fi depozitate temporar la uscat, în zona Midia, urmând ca, ulterior, o firmă autorizată să preia cadavrele pentru neutralizare. De asemenea, vor fi montate baraje antipoluante suplimentare. La nivelul Companiei,  s-a creat o grupă operativă astfel încât toate echipele să acționeze coordonat. Totodată se ține legătura cu armatorul și cu asigurătorii în vederea coordonării eficiente între toți cei implicați.

Pentru recuperarea cadavrelor de animale se intervine, începând de astăzi, având în vedere pericolul de descompunere a acestora, informează Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța. Alte cel puțin 200 de cadavre de oi, înecate la răsturnarea navei,  sunt așteptate să apară, curând,  la suprafața apei.  Procedura pentru neutralizarea cadavrelor de origine animală, ulterior recuperării din acvatoriul portuar, va fi decisă de DSVSA Constanța, astfel încât impactul acestei operațiuni asupra mediului să fie redus la minimum.

Directorul general al Administrației Portului Constanța, Daniela Șerban, dă asigurări că “traficul navelor în Portul Constanța zona Midia, în prezent, se desfășoară în condiții de siguranță, cu evitarea zonei incidentului naval, șenalul navigabil este blocat parțial, dar în prezent, în condiții meteo normale, nu sunt probleme majore pentru a restricționa manevrele”.