O operațiune de mari dimensiuni se desfășoară la nivel european în această perioadă. Sute de persoane au fost reținute, în mai multe țări europene, în cadrul unei acțiuni ce a fost lansată de autoritățile din Franța. Scopul este acela de-a bloca un sistem criptat de telecomunicații ce era folosit de grupări infracționale.

În timpul operațiunii, au fost confiscate substanţe interzise, arme, vehicule şi milioane de euro bani „gheață”. Agenţia britanică pentru combaterea infracţionalităţii a anunțat că operaţiunea Jandarmeriei din Franţa pentru blocarea serviciului criptat de mesagerie EncroChat a dus la arestarea a 764 de persoane în ultimele zile, inclusiv membri corupţi ai forţelor de ordine, fiind confiscate 77 de arme şi evitate 200 de potenţiale crime ce erau puse la cale prin intermediul acestei aplicaţii.

„Jandarmii din cadrul Centrului pentru combaterea criminalităţii organizate au avut un succes tehnologic: decriptarea unei cantităţi substanţiale de comunicaţii codificate prin serviciul EncroChat. Rezultatul: a fost posibilă arestarea a sute de indivizi care au legături cu grupuri infracţionale din lume, prin interceptări telefonice posibile datorită jandarmilor specializaţi în acţiuni cibernetice”, au spus oficialii Jandarmeriei din Franța.

Olanda este una dintre țările implicate în această acțiune. Aici au fost arestate peste 60 de persoane suspecte și au fost confiscate 25 de tone de droguri. De asemenea, au fost închise 19 laboratoare care erau folosite la producerea substanțelor interzise, conform celor de la CNN.

În schimb, procurorii din Hexagon au fost zgârciți în informații și nu au dat vreun detaliu despre numărul sau identitatea persoanelor arestate. Francezii s-au limitat să afirme că ancheta este în plină desfășurare. Din anul 2017 au început anchetatorii pentru decriptarea comunicaţiilor efectuate prin această aplicaţie – EncroChat.

Dispozitivele de emisie-recepție costau 1.000 de euro, iar contractul de utilizare ajungea la prețul de 1.500 de euro pentru o perioadă de șase luni, conform anchetatorilor.

60.000 de oameni din întreaga lume foloseau aplicația, care oferea un serviciu sigur de mesagerie instant pentru telefoanele mobile. Utilizatorii se ocupau cu distribuirea bunurilor ilicite, spălare de bani sau complotau pentru uciderea rivalilor.