Evenimentul Zilei > International > Operațiune de amploare în Franța. Zeci de moschei vor fi verificate, pe unele se va pune lacătul
Operațiune de amploare în Franța. Zeci de moschei vor fi verificate, pe unele se va pune lacătul

Operațiune de amploare în Franța. Zeci de moschei vor fi verificate, pe unele se va pune lacătul

Autoritățile din Hexagon vor face controale amănunțite la multe moschei, pentru a căuta dovezi legate de islamiștii radicalizați.

76 de moschei din Franța vor fi verificate de autoritățile din Hexagon, conform unui anunț făcut de ministrul de interne Gerald Darmanin. Acțiunea are ca scop combaterea „separatismului”, după cum a precizat oficialul francez. În urma acestei acțiuni de amploare, unele din moschei ar putea fi închise, a scris pe Twitter, Darmanin, miercuri seara.

Guvernul francez discută de mai mult timp pe marginea unei lege împotriva separatismului, care este de fapt îndreptată împotriva islamismului radical. Această lege urmează să fie dezbătută în cadrul executivului francez, săptămâna viitoare. Printre alte prevederi, proiectul de lege solicită acţiuni drastice în privinţa şcolarizării la domiciliu şi eliminarea treptată a imamilor instruiţi în străinătate.

Cazul profesorului decapitat a șocat o lume întreagă

Emmanuel Macron, președintele Franței, a promis să lupte împotriva islamismului radical în locuri în care tinerii vulnerabili sunt susceptibili să-l întâlnească, adică în moscheile radicale, pe stradă sau pe internet, conform Agerpres. Franţa a fost din nou lovită de terorismul islamist în ultimele luni, mai multe persoane fiind ucise în atacuri teroriste, cel mai șocant caz fiind cel al profesorului decapitat în luna octombrie în apropiere de Paris de un presupus infractor islamist violent.

Președintele Franței a vorbit despre radicalizații care urăsc Franța

Recent, Macron a atras atenția că există foarte mulți tineri radicalizați, care sunt o bombă cu ceas pentru Franța. „În unele cartiere, precum şi pe internet, grupuri legate de islamul radical îi învaţă pe copiii Franţei să urască Republica şi fac apel la nerespectarea legilor. Nu mă credeţi ? Citiţi (…) apelurile la ură difuzate în numele unui islam deturnat pe reţelele sociale care au condus în cele din urmă la moartea profesorului Samuel Paty acum câteva zile. Mergeţi să vizitaţi cartierele în care fete de trei sau patru ani poartă voalul complet şi sunt crescute într-un proiect de ură contra valorilor Franţei”, afirma Emmanuel Macron.