Evenimentul ZileiActualitateSămânță de scandal între credincioșii români și musulmani. Vor moschee în locul bisericii

Sămânță de scandal între credincioșii români și musulmani. Vor moschee în locul bisericii

Sămânță de scandal între credincioșii români și musulmani. Vor moschee în locul bisericii
Un nou scandal între creștini și musulmani este pe cale să izbucnească chiar în Italia, considerată leagănul creștinătății, după ce autoritățile din Bergamo au decis vânzarea unei biserici ortodoxe românești.

Se întâmplă în orașul Bergamo, din Italia, unde comunitatea musulmană a achiziționat, în urma unei licitații, biserica cu hramul „Sfântul Apostol Toma”, în care se desfășoară slujbele pentru comunitatea românească.

În urmă cu aproximativ doi ani, biserica cunoscută de italieni sub numele „ex Riuniti” (fostă a spitalelor Riuniti) a fost scoasă la licitație și vândută comunității musulmane din Bergamo care intenționează să amenajeze o moschee. Localul a fost vândut pentru 418.700 euro. Achiziția a fost un subterfugiu la care comunitatea musulmană a apelat pentru a-și putea amenaja un lăcaș de rugăciune, în condițiile în care legislația regională interzice construcția de moschei.

Deși vânzarea a avut loc în urmă cu multă vreme, creștinii ortodocși continuă să folosească clădirea, în condițiile în care acordul de comodat gratuit încheiat cu primăria a expirat de cel puțin un an și jumătate.

Nici musulmanii nu dau semne să se grăbească să intre posesia imobilului și așteaptă ca autoritățile să găsească o soluție, iar biserica ortodoxă să fie mutată în altă locație. Până în prezent, însă, nici una dintre clădirile prezentate, însă nu au fost pe placul reprezentanților parohiei, astfel că aceștia continună să-și desfășoare activitatea în clădirea cumpărată de musulmani.

Parohia românească va primi o gură de aer

Pe de altă parte, reprezentanții statului italian evită să ia o măsură drastică și să dispună evacuarea bisericii ortodoxe, pentru a evita un scandal inter-religios (creștini alungați din biserică pentru a face loc musulmanilor).

Regiunea Lombardia a încercat să rezolve situația și să achiziționeze clădirea, pe care mai apoi să o lase în folosință comunității ortodoxe, însă nu a avut câștig de cauză în fața instanței din Bergamo.

Judecătorii au respins acțiunea intentată de Regiune, considerând-o discriminatorie, însă decizia nu este definitivă și va urma recursul. Dacă Regiunea va ataca sentința, așa cum a promis, totul ar putea rămâne neschimbat până la finalul procesului.

Preotul paroh, al Bisericii ortodoxe românești din Bergamo, susține că nu este la curent cu demersurile autorităților italiene și că slujește în continuare în continuare în lăcașul pe care îl ocupă din 2015.

„Suntem încă aici, nu știm nimic”, spune părintele Gheorghe Velescu, parohul parohiei „Sfântul Apostol Toma”, conform Gazetei Românești.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: