Evenimentul Zilei > Economie > OPEC face apel la calm
OPEC face apel la calm

OPEC face apel la calm

Nu există niciun motiv de panică pentru recentul colaps al prețului petrolului, pentru că datele fundamentale de pe piață nu s-au modificat, a declarat miercuri secretarul general al Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Abdullah al-Badri, adăugând că până în 2020 OPEC trebuie să se pregătească să-și majoreze producția, transmite Reuters.

În ultimele cinci luni, prețul țițeiului Brent a scăzut cu aproape 25%, de la 115 de dolari per baril în luna iunie până la 86,89 de dolari per baril miercuri, pe fondul ofertei abundente de petrol.
'Nu vedem o modificare semnificativă a fundamentelor. Cererea continuă să crească, oferta crește și ea. OPEC revizuiește situația', a spus Abdullah al-Badri la o conferință organizată la Londra. 'Cel mai important lucru acum este să nu intrăm în panică', a mai adăugat Abdullah al-Badri.

Per baril

De asemenea, Abdullah al-Badri a apreciat că producătorii de petrol de șist vor fi primii care vor fi afectați de scăderea prețului petrolului, în timp ce țările membre OPEC nu sunt într-o situație critică.
'Dacă prețurile rămân la 85 de dolari per baril vom vedea cum multe investiții, multe proiecte și foarte mult petrol ies de pe piață', a afirmat Abdullah al-Badri.
Potrivit acestuia, scăderea prețurilor va obliga OPEC să-și majoreze producția până la finele deceniului. 'Până în 2020 OPEC trebuie să fie gata să producă 40 de milioane de baril de petrol pe zi', a precizat Abdullah al-Badri, în condițiile în care în prezent ținta de producție a OPEC este de 30 de milioane de barili pe zi.

Următoarea reuniune ministerială a OPEC, organizație care furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial, va avea loc în data de 27 noiembrie, la Viena. Scăderea prețurilor a dat naștere la întrebări dacă OPEC își va reduce producția pentru a susține prețul.